Мюнхенська угода

 

80 років тому, пів другої в ніч на 30 вересня глави Німеччини, Великої Британії, Франції та Італії підписали угоду про згоду на анексію Третім рейхом чехословацьких територій з переважаючим німецьким населенням та погрозою  можливої анексії Польщею та Угорщиною чехословацьких територій з відповідно польською та угорською меншістю. Британія та Франція повідомили Чехословаччині, що вона може або самостійно протистояти нацистській Німеччині, або погодитися на цю анексію. Уряд Чехословаччини при співмірній військовій потузі (2 млн війська, 469 танків, 1592 літаки в Чехословаччини проти відповідно 2,2 млн війська, 720 танків та 2500 літаків в Німеччини) вибрав другу опцію. Пропонуємо переклад тексту ювілейної угоди

 

 

Угода укладена в Мюнхені, 29 вересня 1938 року між Німеччиною, Великобританією, Францією та Італією.

 

Німеччина, Сполучене Королівство, Франція та Італія згідно з вже принципово досягнутою угодою щодо відступлення Німеччині Судетської німецької території, погоджуються на наступні умови та форми виконання даного відступлення, а також про заходи, що випливають з неї, і оголошують себе в силу цієї угоди відповідальними кожна окремо за забезпечення заходів, необхідних для її виконання.

 

(1) Евакуація почнеться 1-ого жовтня.

 

(2) Сполучене Королівство, Франція та Італія погоджуються, що евакуація території повинна бути закінчена до 10-ого жовтня без будь-яких руйнувань наявних споруд, і що чехословацький уряд несе відповідальність за проведена евакуації без пошкоджень згаданих споруд.

 

(3) Умови проведення евакуації будуть детально встановлені міжнародною комісією, складеною з представників Німеччини, Сполученого Королівства, Франції, Італії та Чехословаччини.

 

(4) Зайняття німецькими військами територій з переважаючим німецьким населенням почнеться 1-ого жовтня. Чотири території, відмічені на доданій мапі будуть зайняті німецькими військами в наступному порядку:

 

Територія відзначена № I — 1-го і 2-го жовтня; територія зазначена № II — 2-го і 3-го жовтня; територія зазначена № III — 3-го, 4-го і 5-го жовтня; територія зазначена № IV — 6-го і 7-го жовтня. Інші території переважно німецького характеру будуть встановлені ​​вищезгаданою міжнародною комісією негайно і зайняті німецькими військами до 10-ого жовтня.

 

5. Міжнародна комісія, згадана в параграфі 3, визначить території, на яких повинен бути проведений плебісцит.

 

Ці території будуть зайняті міжнародними частинами, поки плебісцит не буде закінчений. Ця ж сама комісія встановить умови проведення плебісциту, беручи за основу умови плебісциту в Саарі.

 

Комісія також встановить дату, не пізніше кінця листопада, проведення плебісциту.

 

6. Заключне визначення меж проведе міжнародна комісія. Комісія буде також мати право рекомендувати цим чотирьом державам — Німеччині, Сполученому Королівству, Франції та Італії — незначні зміни в деяких виняткових випадках в строго етнографічного визначеннях територій, які повинні бути передані без плебісциту.

 

7. Протягом шести місяців від дати цієї угоди буде діяти право вибору переміщення в передані території і з переданих територій. Німецько-чехословацька комісія повинна визначити деталі вибору, розглянути шляхи полегшення переміщення населення і залагодити принципові питання, що виникають з обумовленого переміщення.

 

8. Чехословацький уряд протягом чотирьох тижнів з дня укладення цієї угоди звільнить від несення військової і поліцейської служби всіх судетських німців, які цього побажають, і чехословацький уряд повинен протягом цього ж періоду звільнити судетських німців, які відбувають ув'язнення за політичні злочини.

 

Мюнхен, 29 вересня, 1938.

 

Адольф Гітлер

Невіль Чемберлен

Едуард Даладьє

Беніто Муссоліні

 

 

Додаток до Угоди

 

Уряд Його Величності в Сполученому Королівстві і французький уряд приєдналися до цієї угоди, пам'ятаючи, що вони підтримують пропозиції, що містяться в параграфі 6 англо-французьких пропозицій від 19 вересня про міжнародні гарантії нових кордонів Чехословацької держави проти неспровокованої агресії.

 

Мюнхен, 29 вересня, 1938.

 

Адольф Гітлер

Невіль Чемберлен

Едуард Даладьє

Беніто Муссоліні

 

 

Декларація

 

Глави урядів чотирьох держав декларують, що проблеми польських і угорських меншин в Чехословаччині, якщо вони не будуть залагоджені протягом трьох місяців відповідно до угод між відповідними урядами, стануть темою нової зустрічі глав урядів чотирьох тут представлених держав.  

 

Мюнхен, 29 вересня, 1938.

 

Адольф Гітлер

Невіль Чемберлен

Едуард Даладьє

Беніто Муссоліні

 

 

Додаткова Декларація

 

Всі питання, які можуть виникнути після передачі території, розглядаються як такі, що входять до компетенції Міжнародної комісії

 

Мюнхен, 29 вересня, 1938.

 

Адольф Гітлер

Невіль Чемберлен

Едуард Даладьє

Беніто Муссоліні

 

 

 

 

Склад Міжнародної Комісії

 

Чотири глави урядів, присутніх тут, погоджуються, що міжнародна комісія, передбачена у підписаній ними сьогодні угоди, складається з Державного секретаря Міністерства закордонних справ Німеччини, послів Великобританії, Франції та Італії, акредитованих у Берліні, та представника, призначеного урядом Чехословаччини

 

Мюнхен, 29 вересня, 1938.

 

Адольф Гітлер

Невіль Чемберлен

Едуард Даладьє

Беніто Муссоліні

 


Території анексовані: Німеччиною (1), Польщею (2) та Угощиною - в листопаді 1938 (3) і березні 1939 (4); позначені також території майбутніх протекторату Богемії та Моравії (5) та Словацької республіки (6)

 


Німецька меншина в Чехословаччині (1935 рік)

 

30.09.2018