Тепер жінки можуть бути масонами, але не можуть стати ними.

 

Велика ложа ухвалила рішення: чоловіки, що поміняли стать, далі залишаються масонами.

 

 

 

Велика об'єднана ложа Англії, провідна організація світової іоанівської масонерії, розповсюдила нові рекомендації "Gender Reassignment Policy" ("Політика гендерного перепризначення"), в яких пояснюється позиція масонів щодо братів-трансґендерів, що провели корекцію статі, тобто, кажучи поточною мовою, змінили чоловічу стать на жіночу: "Масон, який після посвячення перестає бути чоловіком, не перестає бути масоном".

 

"Питання ще не є актуальним, — пояснив Майкл Бейкер, керівник комунікацій Ложі з профанним світом, —  але, ймовірно, стане актуальним в майбутньому, і тепер, мабуть, належний час для того, щоб дати загальне керівництво нашим членам".

 

Тепер в правилах дрес-коду окремих лож Англії треба передбачати жіночий варіант.

 

Якщо серед членів ложі є такі, що незадоволені рішенням брата стати жінкою, то з ними треба мати "тихе слово", щоб "нагадати їм про масонські обов'язки" толеранції.

 

Як зазначають, рекомендації не є обов'язковими, а дають загальне пояснення щодо узгодження масонства з законодавством про уникнення дискримінації за статтю, хоч не є stricto юридичним роз'ясненням.

 

Фактично, трансґендерне питання лежить в площині не стільки прав, скільки права. Будучи одностатевим товариством, масони звільнені від відповідальності за дискримінацію за ознакою статі в питаннях прийому. Але, як на прохання Великого майстра Ложі дослідив один з членів ложі, старший суддя (senior judge) в профанному житті, коли особа вже стає членом одностатевого товариства, то вона стає захищеною законами Gender Recognition Act 2004 (законом про гендерне 2004 року) і Equality Act 2010 (закон про рівність 2010 року).

 

05.08.2018