Перше зображення новонародженої планети

Астрономи вперше зробили підтверджене фото щойно створеної планети. Молодий газовий гігант видніє світлою плямою у пиловому диску навколо карликової зорі PDS 70. Газова планета обертається навколо своєї зорі на відносно великій відстані, проте температура на ній сягає понад 1 000 градусів, засвідчили спектральні аналізи. Вони також довели, що в атмосфері планети є хмари.  



Світла пляма справа від затемненої зірки  нововиявлена планета-маля PDS 70b. Зображення:  ESO/A. Müller et al.​


 

Земля та всі інші планети Сонячної системи утворилися колись у газовому та пиловому диску, що обертався навколо молодого Сонця. Такі протопланетарні диски вчені вже неодноразово помічали й навколо інших планет. Частково їх видає виїмка в газовому шарі, що може вказувати на присутність у ній молодої, нещодавно утвореної планети.

 

«Ці диски навколо зорі мали б бути місцем народження планет, але дотепер лише кілька спостережень надали докази того, що в них усередині розташована молода планета», – пояснила Міріам Кеплер (Miriam Keppler) з Інституту астрономії імені Макса Планка в Гейдельбергу. Такі ймовірні планети-немовлята вчені виявляли, зокрема, 2011 та 2015 років. «Проблема в тому, що більшість цих кандидатів у планети могли б бути просто структурами в диску», – сказала Кеплер.

 

Та нещодавно вона і її колеги опублікували дотепер найчіткіший моментальний знімок новонародженої планети. Для цього вони послуговувалися інструментом SPHERE, що на Дуже великому телескопі (ДВТ) Європейської південної обсерваторії. Звідси вчені спостерігали за зорею PDS 70, яка віддалена від нас на майже 370 світлових років. Пиловий диск навколо цієї молодої карликової зірки вже тривалий час вважають дуже ймовірним місцем народження планет, оскільки у ньому присутній великий розрив.

 

І власне у вільному від газу проміжку інструмент SPHERE виявив світлу точку, віддалену від зорі приблизно на 22 астрономічні одиниці. Це відповідає відстані Урану до Сонця. З огляду на те, що світлова крапка з часом змінює своє розташування, а також взявши до уваги результати аналізів у різних спектральних діапазонах, науковці дійшли висновку: тут мало б йтися про молоду, щойно народжену планету.

 

Вчені наголошують: це вперше вдалося точно визначити місце розташування молодої планети, яку назвали PDS 70b. Припускають, що це небесне тіло має менш як п’ять мільйонів років – тобто, за мірками космосу, – справжнє маля. Спектральні аналізи засвідчили, що йдеться про газового гіганта від двох до 17 мас Юпітера. Його радіус становить 1,4 – 3,7 радіусів Юпітера.

 

Проте ця молода планета не дуже придатна для життя: поверхня PDS 70b, незважаючи на відносно велику відстань до центральної зорі, має температуру приблизно 1 000 градусів за Цельсієм, повідомили вчені. Однак, попри цю спеку, в атмосфері молодої планети помітили хмари.

 

«Наше дослідження – перший крок до детального визначення орбіти та атмосферних параметрів молодої планети», – констатували вчені. Нові дані допоможуть перевірити та покращити теоретичні моделі того, як виникають планети.

 


Erstes Portrait eines Planetenbabys
ESO, 02.07.2018
Зреферувала С. К.

 

06.07.2018