Бієнале довіри у Львові: долучайтеся

Публіці вперше було презентовано Бієнале довіри – ініціативу львівських підприємців, громадських діячів, митців та науковців, яка має на меті повернути звичку довіри у наше повсякдення. 

 

 

Презентація відбулася в неділю, 1 липня, в Lem Station. Презентували проект Ярослав Рущишин, Марк Зархін, Ірина Старовойт, Олесь Дзиндра, Олександр Фільц, Володимир Блажівський та Євгенія Нестерович. Долучилися до виступів також гості – ректор Українського католицького університету отець Богдан Прах, віце-президент компанії SoftServe Олег Денис та міський голова Андрій Садовий.

 

 

Бієнале довіри – це відкрита платформа для академічного, практичного та мистецького осмислення концепту довіри, його всебічного та міждисциплінарного опрацювання. Формат бієнале був обраний задля збереження тяглості проекту: що два роки планують проводити масштабні події, присвячені темі довіри. Місія Бієнале довіри – відновити та утвердити соціальну звичку взаємної довіри і створити таким чином сприятливе середовище для економічного, суспільного та культурного благополуччя.

 

 

Вершиною проекту Бієнале стане низка академічних, практичних та мистецьких подій, що відбудуться у Львові 19-21 жовтня 2018 року. Натхненником і патроном дискусійної частини Бієнале виступив Чарльз Лендрі, знаний експерт з розвитку міст. Ірина Старовойт, доцентка кафедри культурології УКУ, розповіла на презентації, що запрошені до обговорення дослідники довіри з найрізноманітніших галузей знань спробують поміркувати над тим, де поділася довіра з сучасного світу, яка її цінність у соціальному, економічному і культурному вимірах і як можемо ми створювати та відбудовувати довіру у майбутньому.

 

 

До практичної частини запрошують подавати свої проекти усіх, хто поділяє ідеї Бієнале та працює з темою довіри – у освіті, праві, психології, громадському секторі тощо. Мистецька частина вже почалася – стартував міжнародний конкурс плакатів на тему довіри. Переможці конкурсу будуть представлені не тільки у медіа, а і в просторі міста; а також отримають грошові премії. Також у планах організаторів – ленд-арт, стріт-арт та низка публічних акцій у різних частинах Львова.

 

 

Ініціатива Бієнале довіри щойно розпочинається і активно запрошує долучатися усіх зацікавлених – практиків, митців, дослідників, а також соціально відповідальних підприємців, які думають про майбутнє та готові «інвестувати у післязавтра». Для останніх ініціатори пропонують символічну акцію «Дай п’ять!»: перерахувавши п’ять тисяч благодійного внеску на рахунок громадської організації, благодійник чи організація будуть зазначені на сторінці Бієнале довіри і допоможуть події відбутися. Так Бієнале буде співфінансований багатьма і не матиме «генерального спонсора» у класичному розумінні, а натомість стане справді спільною справою мислячих людей. Пізніше планують також масову краудфандингову кампанію на Спільнокошті.

 

Оскільки ідея ініціативи – запровадити, чи то пак, відновити соціальну звичку довіри, до жовтня відбудеться ще ціла низка акцій, присвячених Бієнале довіри.

 


Автор знимок Віталій Грабар

 

 

03.07.2018