Таємниця «мумії прибульця»


Мумія з Атакамської пустелі дуже подібна на інопланетянина. Проте ДНК-аналіз засвідчив її справжню особу. Згідно з отриманими результатами, Ата – людина, а точніше, маленька дівчинка. Велика кількість мутацій у її геномі призвели до складних відхилень у розвитку кісток та голови, через що зародок не був життєздатним, інформують науковці.


Мумія Ата – 15 сантиметрів завдовжки. Зображення: Emery Smith.

 

2003 року в пустелі Атакама чилієць Оскар Муньос (Oscar Muñoz) зродив фантастичне відкриття: він знайшов мумію дуже дивної істоти, що була 15 сантиметрів завбільшки. Мумія мала трикутну, на диво велику голову з подовгастими очима. Через це тіло «атакамського гуманоїда» було дуже слабким та маленьким, без двох ребер. Мумія ідеально вписувалася в стереотип про прибульця – тож не дивно, що вже скоро планетою ширилися чутки про те, що знайшли інопланетянина.

 

Але що ж ховається за дивним виглядом Ата-мумії? Аби це з’ясувати, Гаррі Нолан (Garry Nolan) та його команда зі Стенфордського університету ближче дослідили таємничу істоту. «Про неї я тоді почув від друга, і то цілком драматично, – сказав Нолан. – Я зразу сказав: ким би не була ця істота, якщо вона має ДНК я це з’ясую».

 

Ученим вдалося отримати геном з ребра мумії Ата. З огляду на те, що тілу не більше 40 років, її ДНК збереглася відносно добре. Дослідники розшифрували послідовність цілого геному, шукаючи передусім мутації, котрі пояснили б дивний вигляд мумії.

 

Вже перші дослідження виявили: мумія Ата – ніяк не інопланетянин. Її ДНК на 98% людська, пояснили науковці. Решту не вдалося розшифрувати через деградацію матеріалу. ДНК-аналіз з’ясував ще дещо: мумія жіночого роду й походить із місцевості, де її знайшли, тобто вона – чилійка.

 

Але чому ця мумія виглядає так незвично? Ще раніше дослідники припускали, що може йтися про мертвонароджене немовля або плід. Дивно, проте, що кісткова структура мумії пасувала радше шести- або восьмирічній дитині. «Вигляд, симптоми та розмір дівчинки були дуже незвичні», – сказав співавтор дослідження Атуль Бутте (Atul Butte) з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

 

Після майже п’яти років, які вчені провели в пошуках генетичних слідів, вони розкрили таємницю незвичайного вигляду мумії Ата. Згідно з отриманими результатами, дівчинка мала одразу кілька мутацій у геномі, що разом призвели до складних дефектів скелета й черепа.

 

«Часто при певних дефектах ми шукаємо надзвичайно рідкісну мутацію, яка би могла пояснити страждання дитини, – сказав Бутте. – Але в даному випадку проблема була комплексна».

 

Науковці повідомляють, що виявили мутації в семи генах мумії-Ата. Більшість із них відповідають за кістковий розвиток, деякі зміни в них вже відомі тим, що провокують карликовий ріст та вади обличчя. Дві інші мутації розташовані у генах для синтезу колагену.

 

Генетичні зміни, ідентифіковані в мумії, дотепер були великою мірою невідомими, їх раніше не виявляли. Тобто результати дослідження цікаві не лише в контексті вивчення мумії, пояснив Нолан. Знання про мутації можуть також допомогти краще діагностувати вади кісткового розвитку сучасних дітей, а можливо, колись і лікувати їх за допомогою генної терапії.

 


Rätsel der "Alien"-Mumie gelöst
Stanford University Medicine, 23/03/2018
Зреферувала С. К.


 

24.03.2018