Куди ж без читання?

 

У мікрорайоні Рясне запрацювала сучасна бібліотека для дітей. Відкриття пройшло багатолюдно, були політики і влада, та (що особливо важливо для бібліотекарів) громада мікрорайону і діти. Команда проекту розповсюдила оголошення у місцевих школах та запросила директорів шкіл, завучів, аби вони приїхали подивитися на нове приміщення. Кажуть, ще на стадії підготовки люди приходили і питали: коли, коли вже?

 

 

Загалом, у централізованій системі бібліотек Львова дитячих нараховується 17; вони розташовані у різних районах міста. Ця, перша нова на Рясному, почала роботу наприкінці лютого. Працює у ній троє бібліотекарів. Вже одразу після відкриття помітно, що району потрібен був такий культурний центр. Тут постійний рух: приходять діти та підлітки, батьки і старші люди.

 

Бібліотека позиціонує себе як простір не лише для дітей, а й для дозвілля громади. Тут можна проводити тренінги, семінари, займатися самоосвітою – розповідає Оксана Микитин, в.о. завідувача бібліотеки. Також, у пріоритеті для команди співпраця із місцевими школами:

 

«Директори та завучі розуміють, що Розумна Бібліотека їхній партнер, а не конкурент, і ми можемо проводити разом заходи з використанням нашого обладнання (інтерактивної дошки, мультимедійного проектора), виставки дитячих робіт, на які кожен бажаючий може прийти і подивитися. Також є домовленість, що методисти можуть проводити у нас свої семінари».

 

Діти можуть приходити, читати, вчитися та бавитися у бібліотеці без нагляду батьків орієнтовно з шести років – зокрема і ті, що живуть у багатоповерхівці, де розташована бібліотека Проте, кажуть бібліотекарі, залежить відколи батьки починають дітям читати.

 

Щонеділі об 11 годині тут засідає Клуб Настільних Ігор, який організували місцеві й навіть створили для цього сторінку у фейсбуці.

 

Бібліотеку на Рясному дуже чекали. Бібліотекарі розповідають: постійно приходять нові відвідувачі та цікавляться, що буде проводитися. Не минуло й місяця після відкриття, а у команди вже виникла ідея створити «Клуб після п’ятої» – у відповідь на запит мам, що живуть поряд і мають маленьких дітей. Вони хочуть мати змогу прийти сюди і разом подивитися фільм, поговорити.

Тому у планах бібліотеки, каже Оксана Микитин, запрошувати цікавих спікерів, щоб дозвілля на Рясному стало більш насиченим:

 

«Є програма росту у всіх бібліотеках міста, що передбачає літературні сніданки, комплексні літературні заняття для дітей дошкільного віку (читання, руханку, пальчикову гімнастику, і творче завдання в кінці). У межах цієї програми закладені дні сімейного дозвілля, сімейного читання та дні батьків. І саме на останні ми будемо запрошувати педіатрів, психологів, юристів. Будемо робити опитування, кого батьки хотіли би почути найбільше».

 

Рясне та його читацькі потреби команда культурного центру ще вивчає. Із очевидного бібліотекарі називають брак сучасної книжки:

 

«Люди приходять і питають: а у вас можна орендувати книжку? Кажемо: так, звісно, на два тижні. Дехто дивується. Тут сучасні книжки, та ми не могли відмовитися від української та зарубіжної класики, а також шкільної програми читання. Фонди наші поповнюються таким чином: бюджетні кошти виділяє Мінкульт, міська рада закуповує книжки. Позабюджетні поповнення теж є – немало літератури дарує громада та видавництва. Багато книг, що екранізовані діти таке люблять: «Чарлі та шоколадна фабрика», «Матильда», «Сторожова Застава», «Хлопчик у смугастій піжамі»...

 

Сучасні діти читають. Просто вони хочуть брати нову, кольорову, цікаво оформлену книжку, а не стару й пошарпану.

 

Ми популяризуємо читання, і вважаємо, що діти мають читати, бавитися і так пізнавати світ. Бо куди без читання?»

 

У цій бібліотеці можливе читання у різних форматах. Окрім фонду сучасних книжок, є електронні книжки, постійно завантажуються нові.

 

 

Перший рівень простору – це Book avenue – власне, бібліотечний фонд: пізнавальна і художня література. Поруч – IT-park, де стоять комп’ютери із доступом до інтернету, та куточок для найменших читачів. Також на полицях бібліотеки є література для батьків (педагогічна, психологічна), а ще бібліотекарі виявили запит на мотиваційну літературу для дорослих.

 

Внизу розташована зона Ерудит портал: проектор, інтерактивна дошка, електронні читанки; її головне завдання – неформальна освіта. Креатив-лабораторія – це мобільна зона, для експериментів, де діти можуть робити щось власноруч; у ній проводитимуться майстерки. Також рухомим є Контакт-простір: настільні ігри та крісла мішки (дітям вони особливо подобаються). Також працює Кінопростір.

 

Завідувачка розповідає: працівники між собою жартома називають бібліотеку трансформером. Каже, що хоч для Рясного це і невелика площа (175 м кв.), але можливостей тут багато. У майбутньому Smart бібліотека планує втілювати різні проекти разом із громадою мікрорайону.

 

Розумна бібліотека нагадує маленький коворкінг не лише через зовнішню атрибутику: книжки, кольорові крісла, вікна до підлоги, комп’ютери та ігри, а й через атмосферу вільного простору та можливість вибору для дитини чи дорослого. Сюди можна прийти після школи чи роботи, прислухатися до себе, і вирішити, чим сьогодні цікаво зайнятися – почитати, познайомитися з іншими читачами, побавитися, подивитися фільм чи обговорити прочитану книжку.

 

19.03.2018