Під час встановлення нового паркану знайшли єврейські надгробки.

 

У Рогатині на Івано-Франківщині чоловік під час копання траншеї для нового паркану виявив старі надгробні плити. Він повідомив про це місцевому краєзнавцеві Михайлу Воробцю, передають Вікна.

 

За словами історика, ці великі фрагменти каменів походять із єврейського цвинтаря, який розтягнули на частини гітлерівці під час окупації й використовували їх для будівництва громадського тротуару.


Фрагменти надгробків з єврейського цвинтаря у Рогатині, знайдені на вулиці Драгоманова. Фото: Вікна
 

Деякі фрагменти мають багато розбірливих написів або різьблень на івриті. На деяких зображені канделябри а принаймні на одному – корона. Вони подібні до інших надгробків, віднайдених у Рогатині протягом останніх шести років.


Фрагменти надгробків з єврейського цвинтаря у Рогатині, знайдені на вулиці Драгоманова. Фото: Вікна

 

Представник проекту «Єврейська спадщина Рогатина» Марла Осборн зауважує:

 

«Це не перший випадок, коли єврейські надгробки були вийняті з-під поверхні землі на вул. Драгоманова. Тут 2016 року було виявлено понад 30 надгробків. Інші фрагменти надгробків були знайдені тут біля берега річки у 2012 і 2013 роках».

 

За словами Михайла Воробця, міська рада Рогатина планує найближчим часом відновлювати вулицю Драгоманова. Тож єврейських надгробків можуть знайти ще більше.

 

Віднайдені 25 фрагментів єврейських надгробків були доставлені на цвинтар.

 

Під час Другої світової війни у Рогатині розстріляли майже 9 тисяч євреїв.

27.09.2017