Східне узбережжя США поволі йде під воду

 

Американському Східному узбережжю загрожує частішання повеней в майбутньому. Такого висновку дійшли вчені з Боннського університету, Університетів Південної Флориди та Род-Айленду. Штатам Вірджинія, Північна та Південна Кароліна, за їхніми даними, загрожує найбільший ризик. Їхні прибережні регіони занурюються під воду зі швидкістю приблизно 3 мм за рік, причому це відбувається передусім унаслідок антропогенних факторів. Дослідження опубліковане в журналі Scientific Reports, який належить до видавничої групи Nature.

 

Повені в таких містах Східного узбережжя, як Маямі, вже стали дуже частим явищем. Їхніми причинами бувають урагани, такі як “Катріна” або сучасні “Харві” та “Ірма”, проте ці міста дуже часто затоплює сонячними і відносно тихими днями. Це хоч і не спричиняє людських жертв, проте завдає шкоди будинкам та інфраструктурі і перешкоджає руху транспорту. Мовиться про так звані “неприємні повені” (nuisance flooding).

 

Вчені дійшли висновку, що в майбутньому ці “неприємності” лише частішатимуть. Міжнародна команда вчених за допомогою GPS та супутникових даних дослідила геофізичні параметри Східного узбережжя. Виявилось, що воно повільно, але стабільно занурюється в Атлантичний океан.

 

"Є принаймні дві причини цього феномену, — пояснює науковець Макан Кареґар з Університету Південної Флориди (нині — гостьовий дослідник Інституту геодезії та геоінформації Боннського університету). — Під час останнього льодовикового періоду приблизно 20 тисяч років тому значну частину території Канади покривав льодовий щит. Ця гігантська маса льоду тиснула на континент, змушуючи його просідати в центральній частині і водночас підніматись в прибережних регіонах. Коли льодовик розтанув, цей процес пішов у зворотний бік, і тепер Східне узбережжя, навпаки, занурюються під воду. Це триває вже кілька тисячоліть”.

 

Утім, цей геологічний ефект лише частково пояснює затоплення прибережних регіонів. Адже протягом останнього десятиліття занурення ділянки між 32 і 38 градусами широти відбувалось значно швидше, ніж протягом попередніх тисячу років, й в окремих частинах досягнуло швидкості 3 мм за рік. Танення льодового щита відповідальне тільки за третину цього показника.

 

Вчені вважають, що причиною цього є інтенсивне видобування ґрунтових вод. Вода, наче бульбашки вуглекислого газу в тістечку, змушує частину сущі здійматись догори. “Ґрунтові води стримують осідання суші. Без них земля стискається ще швидше”, — каже Макан Кареґар.

 

Багато міст на американському Східному узбережжі були засновані наприкінці 16 — на початку 17 століття. Дослідники порахували, що лише завдяки ефекту льодовика ці міста зараз лежать приблизно на 45 см нижче, ніж чотириста років тому. За останні роки вони занурювалися набагато швидше в деяких місцях унаслідок забирання ґрунтових вод. Наступним фактором є підвищення рівня моря унаслідок глобального потепління.

 

Це зростання, за підрахунками вчених, має сильно прискоритися в майбутньому. “Навіть якщо зменшити відведення ґрунтових вод, кількість повеней продовжуватиме зростати, — попереджує Кареґар. — Сума коштів, потрачених на відновлення пошкодженої інфраструктури, також лише зростатиме. Тому логічно припустити, що в інтересах Сполучених Штатів — боротися зі зміною клімату усіма своїми ресурсами”.

 

USA threatened by more frequent flooding

ScienceDaily, 11/09/2017

Зреферував Євген Ланюк

13.09.2017