Шимпанзе грають в "камінь-ножиці-папір"

 

Шимпанзе (Pan troglodytes) будь-якого віку та статі здатні вивчати прості кругові комбінації між трьома різними сигналами долонею у відомій дитячій грі "камінь-ножиці-папір". Хоча їм і потрібно для цього більше часу, проте вони здатні грати в цю гру так само добре, як малі діти. Цзе Ґао з Кіотського університету (Японія) та Пекінського університету (Китай) — провідний автор дослідження, результати якого опубліковані у виданні Primates, яке входить до видавничого дому Springer. Ґао поставив собі за мету визначити, чи здатні примати збагнути кругові комбінації і як їм це вдається, порівняно з малими дітьми.

 

Для цього вони використали найпростішу з таких комбінацій — дитячу гру “камінь-ножиці-папір”, у якій сигнал рукою, що означає “папір”, перемагає “камінь”, сигнал “камінь” перемагає “ножиці”, а “ножиці” перемагають “папір”. Відношення між сигналами утворюють кругову (нелінійну) послідовність і набувають значення, лише коли згруповані в пари. Вивчення таких кругових залежностей потребує розвинених когнітивних здібностей і доступне лише людям та, як тепер виявилося, шимпанзе.

 

В експерименті взяли участь сім шимпанзе різного віку і статі, які живуть в Інституті дослідження приматів Кіотського університету. Тварин розмістили в боксах, обладнених тачскріном, на якому з’являлися комбінації, з яких тваринам слід було вибрати сильнішу. Спочатку вони вивчили комбінацію “камінь-папір”, згодом “камінь-ножиці” і зрештою “ножиці-папір”. Коли вони збагнули відношення у трьох парах, на екрані почали з’являться випадкові комбінації, в яких шимпанзе мали визначити переможця. Як виявилося, п’ять з семи шимпанзе змогли успішно грати в “камінь-ножиці-папір”. Щоб навчитися грі, їм в середньому було потрібно 307 тренувальних сесій.

 

Дослідження свідчить про те, що примати здатні вивчати кругові відношення, що лежать в основі гри. Їм, однак, було потрібно набагато більше часу, щоб вивчити третю пару “камінь-ножиці”, що вказує на те, що їм досить складно збагнути кругову природу комбінацій.

 

Команда Ґао також вирішила порівняти, як цій грі вчаться малі діти. Для цього вони обрали 38 дошкільнят віком від трьох до шести років. Освоїти гру дітям було дуже легко — для цього їм потрібно було в середньому п’ять сесій. Проте успіхи сильно залежали від віку. Лише після чотирьох років діти почали покладатися радше на знання та розуміння правил гри, аніж на везіння.

 

“Це вказує на те, що діти набувають здатності вивчати кругові залежності та вирішувати проблеми зі зворотними схемами приблизно у віці чотирьох років”, — каже Ґао. Шимпанзе також справлялися з грою приблизно на рівні чотирирічних малюків.

Chimpanzees learn rock-paper-scissors

ScienceDaily, 10/08/2017

Зреферував Євген Ланюк

13.08.2017