Містян закликають до обговорення проекту Статуту міста.

 

У Львові від сьогодні протягом 1,5 місяця триватиме громадське обговорення розробленого робочою групою експертів Статуту міста, пише Твоє місто

 

Сам проект статуту складається із десяти розділів, де описані загальні положення, зокрема про територію, символи міста, відзнаки та святкування Дня міста; систему місцевого самоврядування; права та обов’язки територіальної громади, хто належить до громади; в які способи громадяни можуть долучатися до управління містом; структуру органів влади, їхні повноваження, обов’язки та взаємодію між собою; гарантії прозорості та підзвітності органів влади перед громадою. 

 

До складу робочої групи з розробки Статуту ввійшли науковці, депутати всіх фракцій міськради, представники виконавчих органів, громадські експерти. Документ намагалися ідеально узгодити з усіма законами за Конституцією України, каже депутатка міськради Мар’яна Батюк. 

 

Статут Львова не оновлювали з 2002 року. Тепер у документі з’являться найсучасніші інструменти участі громади в управлінні містом: електронні петиції, бюджет участі та місцеві ініціативи.

 

Крім того, у проекті деталізовано процедуру громадських слухань, визначено, що члени територіальної громади можуть входити до складу наглядових рад комунальних підприємств.

 

Окремо в документі визначили поняття громадського простору, особливу увагу приділили охороні культурно-історичної спадщини. Вносити архітектурні та містобудівні перетворення в історичному центрі міста Статут дозволяє лише з відома Комітету світової спадщини ЮНЕСКО та згідно з комплексним проектом регенерації, ревіталізації та реставрації. 

 

Найбільший блок документа складається із повноважень та обов’язків органів міської влади. Тут додали опис етичних засад роботи депутатів, доповнено текст депутатської присяги, вказано, що депутати мають утримуватися від заяв та дій, що компрометують місто Львів та Україну. 

 

Статут дає більш чіткі рекомендації і визначає, як має діяти міська рада там, де це не визначено детально в законі, наголосив представник громадської мережі «Опора» Олександр Неберикут. Наприклад, у проекті Статуту регламентований порядок звітування міського голови та інших посадовців перед громадою, закладено принципи підзвітності влади. 

 

Ознайомитися із проектом статуту можна на сайті lvivrada.gov.ua. Там також розміщено бланк для подання пропозицій. Їх можна надсилати як в елетронному вигляді, так і до ЦНАПу в Ратуші на пл. Ринок, 1. 

 

Триватиме обговорення з 24 липня до 11 вересня. За оцінкою виконувача обов’язків начальника управління «Секретаріат ради» Юрія Лукашевського, опрацювання пропозицій завершиться до кінця жовтня. А в останні два місяці року Статут вже може бути ухвалений.

24.07.2017