Завтра спікер Сенату Польщі огляне будівництво Польського дому.

 

У п’ятницю, 23 червня, з робочим візитом у Львові перебуватиме спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський, інформує Польське радіо.

 

Станіслав Карчевський ознайомиться зі станом будівельних робіт на місці Польського дому. Політик сподівається, що відкриття цієї установи відбудеться у 100-ту річницю відновлення незалежності Польщі – в листопаді 2018-го.

 

«Це робочий візит; їду стежити за ходом будівельних робіт на місці Польського дому у Львові. Це проект, що фінансується з державних коштів "Польською спільнотою". Тому їду подивитися та детально вивчити стан будівництва», – сказав спікер Сенату.

 

Він додав, що для будівництва Польського дому виділено всі необхідні кошти (раніше йшлося про 4 млн польських злотих) і незабаром обсяг фінансування може зрости.

 

«Наша мета полягає у тому, аби Польський дім було збудовано якомога швидше та відкрито у 100-ту річницю незалежності Польщі», – заявив Станіслав Карчевський.

 

Минулого тижня у Львові з візитом перебувала Сеймова комісія зв’язків з поляками за кордоном, що також ознайомилася зі станом будівництва Польського дому.

 

Як з’ясувала польська делегація, завершення побудови Польського дому у Львові затягується. За інформацією осіб, відповідальних за втілення у життя цього проекту на місці, причиною є брак фінансування з польського боку.

 

«Заборгованість перед підрядником – компанією ABM Wschód – становить понад мільйон злотих», – сказав голова делегації Кшиштоф Павелек.

 

Гроші Сенат Польщі повинен передати через організацію «Польська спільнота». Голова сеймової Комісії зв’язків з поляками за кордоном Анна Шмідт-Родзєвич повідомила, що вона займеться цим питанням та проведе перемовини з представниками як Сенату, так і «Польської спільноти», а також Міністерством закордонних справ Польщі.

 

Загальна сума проекту становить 41 млн злотих. Крім польських організацій, там буде також розміщуватися глядацька зала на півтисячі місць.

 

Польський дім у Львові почали зводити у 2015 році.

22.06.2017