Депутати спростили порядок подання місцевих ініціатив.

 

Депутати Львівської міської ради сьогодні, 18 травня, затвердили Тимчасове положення про місцеві ініціативи у місті. Ухвалу підтримали 46 депутатів, передає ZIK.

 

Нове положення має спростити реалізацію права громадян на участь у місцевому самоврядуванні.

 

Вимоги в частині кількості осіб, які її підписують ініціативне звернення, занадто високі, що ставить під сумнів можливість використання місцевої ініціативи в такому вигляді для ефективної участі у місцевому самоврядуванні. Саме тому кількість потрібних підписів зменшили до 500 осіб.

 

Місцеву ініціативу має вносити ініціативна група шляхом подачі на ім’я секретаря Львівської міської ради пакету документів, що повинен містити повідомлення про внесення місцевої ініціативи (складається з опису проблеми, яка є об’єктом місцевої ініціативи; у випадку внесення проекту рішення – його назву; анкетні дані та документи, що підтверджують особу та зареєстроване місце проживання кожного з, як мінімум, п’яти членів ініціативної групи; анкетні дані та контакти члена ініціативної групи, який відповідає за організацію її роботи); згоду членів ініціативної групи на обробку персональних даних; підписні листи встановленого зразка з не менше як 500 підписами членів територіальної громади на підтримку місцевої ініціативи; проект ухвали, підготовленого у відповідності до регламенту Львівської міської ради з пояснювальною запискою – у разі наявності такого; за бажанням, додаткові інформаційно-аналітичні матеріали, які стосуються проблеми, яка стала об’єктом місцевої ініціативи.

 

Після підготовки управлінням «Секретаріат ради» проекту ухвали про розгляд місцевої ініціативи, він передається на розгляд депутатам, які можуть підтримати або не підтримати його. Виняток становлять ті випадки, коли ініціатива не відповідає вимогам, визначеним положенням та Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме у випадку, коли в ній містяться заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, інформацію, яка принижує честь і гідність, права та законні інтереси осіб, матеріали та вислови, які становлять загрозу національним інтересам і національній безпеці України, матеріали та заклики, які містять передвиборну агітацію, рекламу товарів, робіт та послуг.

18.05.2017