◦ ◦ ◦ ◦

Виступ двох поетів. Сьогодні, в суботу, 9-го травня, в год. 6.30 вечором відбудеться в залі Українського Літературно-Мистецького Клюбу авторський вечір двох українських поетів: Олекси Гай-Головка та Богдана Нижанківського. Характеристику обох письменників подасть д-р Василь Кархут, а про лірику взагалі говоритиме мгр. Б. Романенчук. Твори згаданих письменників читають артисти Львівського Театру, пп.: Л. Кривіцька, Е. Шашарівська, Ю. Зорич та І. Лісненко. Правління Спілки Українських Письменників запрошує на цей вечір членів мистецьких Спілок та прихильників мистецтва.
Українські часописи в Г. Г. У Генерал-Губернаторстві появляються під теперішню хвилину такі українські часописи: "Львівські Вісті" — Львів, щоденник (6 разів у тижлень); "Краківські Вісті" — Краків, щоденник (6 разів у тиждень); "Станиславівське Слово" — Станиславів (3 рази в тиждень); "Рідна земля" (Львів. тижневик); "Краківські Вісті — Тижневик" — (Краків, тижневих); "Воля Покуття" (Коломия, тижневик); "Наші дні" — Львів науково літературний місячник для родин); "Дорога" — Львів, часопис для молоді (місячник); "Малі друзі" — Львів, часопис для дітей (місячник); "Український пасічник" — Львів (місячник для пасічників); "Сільський господар" — Львів (місячник для хліборобів). Після вступлення німецьких військ у Галичину, в різних галицьких містах почали стихійно появлятися українські часописи. Було їх всіх около 20. У теперішню хвилину у східно-галицьких провінційних містах появляться часописи тільки в Станиславові та в Коломиї, як вгорі зазначено.
Інформаційне бюро кінця перегонів. У Марійській Галерії у Львові від дня 8 травня ц. р. починає діяти щоденно від год. 9-тої — 17-тої інформаційне бюро кінних перегонів.
Новий відділ Косметичної Школи. При Державній Косметичній Школі у Львові, вул. Замойського ч. 3, відкривається відділ лікувального масажу. Вписи на цей відділ ведуться щоденно від год. 4-ої до 7-ої вечором. Ближчі інформації в дирекції школи.
Нове число "Наших Днів". Вийшло з друку нове 6-те число місячника літератури, культури та громадського життя "Наші дні" за травень із таким змістом: Д. Козій: "До проблеми світоглядових шукань Івана Франка", М. Рильський: "Пам'яті Івана Франка" (вірш), О. Роздольська: "Спогад про поета", Тодось Осьмачка: "Дума про Зінька Самгородського" і (фрагмент поеми), "Тодось Осьмачка у Львові" (репортаж та спогади поета), Марія Деркач: "Рубач Івана Фрачка", "З посмертної теки Василя Пачовського" (поезії), Василь Сімович: "Будні і герої Ольги Кобилянської", "З Горацієвих од" (переклади Миколи Зерова), Святослав Гординський: "Афродита" (вірш), М. Іванейко: "Наука — світогляд", М. С.: "Три тіні" (про жінок у житті І. Франка), Д. Лукіянович: "Кудою повести кераміку", М. Чапельська: "За стиль сучасного українського побуту", Вуд: "Традиції сумнівної вартости", "Спогад про Миколу Куліша, автора п'єси "Мина Мазайло" (розмова з реж. О. Гірняком). У журналі багатий відділ рецензій, справоздання з Лисенківського концерту, Літературного суду над п'єсою "Тріюмф прокурора Дальського" (карикатури всіх головних осіб від предсідника до возного роботи Е. Козака), хроніка та багато іншого цікавого та актуального матеріялу.

09.05.1942

До теми