2016 рік у наукових фотографіях

2016 рік запам’ятався політичними шоками та нестабільністю. Сюрпризи були і в науці. Щоб задокументувати окремі з цих чудес від мікроскопічного до космічного масштабів, фотографи об’їздили цілий світ.

 

Неймовірні журавлі

 

 

Сотні тисяч канадських журавлів обсіли береги річки Платт в Небрасці під час своєї щорічної міграції. Фотограф Ренді Олсон саме знімав їх з тривалим часом експозиції, аж тут вдарила блискавка, утворивши ці примарні обриси. ​

 

Древні бивні

 

 

Велитенський бивень древнього мамонта несуть в лісах Якутії (Сибір). Бивні мамонтів останнім часом стали такими цінними, що це сформувало цілий нелегальний бізнес їх добування з вічної мерзлоти. Вартість такого бивня сягає кількох десятків тисяч доларів. 

 

В дорогу!

 

 

На цьому фото з довгою витримкою показано запуск космічного апарата «Союз» з космодрому Байконур в Казахстані, який доправив астронавтів Пеґґі Вітсон, Олега Новицького та Томаса Пескета на Міжнародну космічну станцію.

 

Комашина стопа

 

 

На цьому фото видно комашину ступню знизу. Вона має 2 мм в діаметрі та належить самцю плавунця облямованого – великому хижому жуку з родини плавунцевих. Ворсисті структури йому потрібні, щоб чіплятися до спини самки в шлюбний сезон. 

 

Світіння галактик

 

 

Найбільше і найточніше радіозображення південного неба зробило в жовтні згромадження радіотелескопів GLEAM. На цій фотографії, серединою якої проходить Чумацький шлях, зафіксовано понад 300,000 галактик.

 

Китай змінюється

 

 

Керівництво КНР цьогоріч оприлюднило амбітні плани обмеження спалювання вугілля і розширення сфери застосування відновлювальних джерел енергії. Але цей сталеварний завод у Внутрішній Монголії є лише одним із прикладів багатьох виробництв, які стоять на заваді реформ. 

 

Космічні бурі

 

 

Глибоко під Міжнародною космічною станцією блискавки освітлюють хмари, а людська діяльність розкривається у світлі електровогнів. 

 

Кришталеві сходи

 

 

Ці дивні структури – кристали карбонату кальцію, збільшені у 2000 разів.

 

Сакральні символи

 

 

У квітні на Американській асоціації фізичних антропологів продемонстрували унікальні татуювання, що збереглися на єгипетській мумії. На татуюваннях зображені два сидячих бабуїни та спеціальний захисний символ.

 

Зменшити і просвітити

 

 

У серпні команда науковців з Німеччини продемонструвала технологію, яка робить тканини прозорими та одночасно зменшує досліджувані особини. Це дозволяє отримати цілісне і дуже деталізоване зображення внутрішньої будови тварини, зокрема нервової системи та внутрішніх органів.

 

Дивовижна клітина

 

 

Людська стовбурова клітина має усього 15 мікрометрів у діаметрі. На цьому знимку її штучно забарвили та сфотографували за допомогою кріогенного стануючого електронного мікроскопа. 

 

Daniel Cressey

2016 in pictures: The best science images of the year

Nature, 16/12/2016

Зреферував Євген Ланюк

18.12.2016