Хвіст динозавра зберігся в бурштині

 

Більшість палеонтологів шукають доісторичні кістки під землею. А Ліда Сін вирушив на пошуки до бурштинових ринків М’янми. У 2015 р. він зробив захопливе відкриття: у пастку в «золоте скло» потрапив хвіст динозавра.

 

 

Разом з примітивним оперенням в бурштині віком 99 млн. років збереглась м’яка тканина та вісім хребців. Із знахідки вченим стало зрозуміло, що це був таки динозавр, а не доісторична пташка. Її цінність в тому, що вона проливає світло на еволюцію пір'я та дозволяє реконструювати вигляд прадавніх ящурів.

 

«Вперше в історії скелетний матеріал динозавра знайшли в бурштині», – каже Др. Сін, палеонтолог з Китайського геонаукового університету в Пекіні. Результати аналізу його відкриття опубліковані в журналі Current Biology.

 

Після проведення комп’ютерної томографії та мікроскопного аналізу Др. Сін та його колеги збагнули, що пера не можуть належати птаху, адже хвостові хребці не зрощені з хребетним стовпом, як це є в пташок. Пір’я, найімовірніше, належали молодому тероподу, який більше нагадував велоцираптора або тиранозавра, ніж сучасного птаха. При цьому за розмірами динозавр був не більший за горобця.

 

Після смерті тіло динозавра вкрила деревна смола. Дерева виробляють смолу як захист проти комах. Коли смола висихає, вона стає пластмасоподібною і може існувати мільйони років. 

 

«Коли смола витікає з дерева, вона стає липкою пасткою для усього, що в неї потрапляє», – каже співавтор дослідження Раян МакКеллар, палеонтолог з Королівського музею в Саскачевані (Канада).

 

Виявивши зразок, Др. Сін відправив його Др. МакКеллару, експерту з бурштину, щоб краще його дослідити. Він проаналізував його за допомогою потужного мікроскопа і встановив, що зсередини пір’їни були білими, а ззовні коричневими. Однак не колір здивував його найбільше, а структура пір’їн. Пір’я більшості сучасних птахів має стержень, званий очином, від якого розходяться відгалуження (борідки), а від них, своєю чергою, ще менші фрагменти (пухова частина). У цього зразка немає очина, а є лише борідки та пухова частина.

 

«Ці пера більш пухнасті та гладкі. Вони дозволяють простежити еволюцію оперення сучасних пташок та дають рідкісну можливість реконструювати вигляд динозавра», – каже вчений. 

 

That Thing With Feathers Trapped in Amber? It Was a Dinosaur Tail

NYtimes, 8/12/2016

Зреферував Євген Ланюк

15.12.2016