На Покрови в музеї Шептицького відкриється нова виставка ікон.

 

14 жовтня у Львові у національному музеї імені Андрея Шептицького відкриється виставка ікон, що були створені на VIII міжнародному іконописному пленері в с. Новиці, що у Польщі, розповіли організатори.

 

Цьогорічною темою пленеру, о тривав 4-18 вересня в Новиці, була книга Одкровення св. Івана Богослова, або Апокаліпсис. В пленері взяли участь понад 30 художників-іконописців з України, Польщі, Білорусі.

 

«Відмовляючи Молитву Господню, говоримо слова – нехай прийде Царство Твоє. В часи криз, замішань і непевності це прохання звучить з особливою силою. Тому ми запропонували митцям, щоб в часі цьогорічного перебування у Новиці замислилися над текстом Одкровення св. Івана Богослова – наповненого символами, що присутні в європейській культурі (чотири вершники апокаліпсису, сім печатей, сім сурем та інші), і одночасно непростим, а тому часто призабутим. Апокаліпсис св. Івана Богослова – це книга про Божественне провидіння і провадження людини й церковної спільноти до досконалості і спасіння. Останні розділи книги представляють візію Небесного Єрусалиму, тобто досконалу спільноту, до котрої прагнуть християни. Властиво, ця перспектива видалася нам неймовірно важливою в контексті двотижневої праці художників в Новиці», – йдеться у вступі до каталогу ікон з пленеру.

 

Організаторами пленеру є Товариство друзів Новиці, Кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та братство «Сарепта».

 

Впродовж трьох тижнів від 14 жовтня по 4 листопада виставку робіт, що постали на пленері, можна буде оглянути в Національному музеї імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20).

11.10.2016