Єврокомісія виділяє Україні перший транш у 600 млн. євро.

Європейська комісія ухвалила рішення, яким ініціювала процес надання 600 млн. євро Україні у формі кредиту. Це стосується першого траншу у рамках нової програми з макрофінансової допомоги Україні. Загальний бюджет програми – 1,8 млрд. євро у формі середньострокових кредитів.

 

Рішення ЄК ґрунтується на меморандумі про розуміння і угоді про кредитний інструмент, підписаних між Україною та ЄС 22 травня у Ризі на саміті "Східного партнерства".

 

"Операції, пов’язані із макрофінансовою допомогою, є частиною ширшого залучення ЄС з країнами-сусідами. Вони є винятковим інструментом відповіді ЄС на кризові ситуації, що є доступним для сусідських країн, які мають глибокі проблеми платіжного балансу. За допомогою цієї програми ЄС робить внесок у задоволення нагальних фінансових потреб України, підтримуючи водночас економічну стабілізацію країни", – ідеться у повідомленні на офіційній сторінці представництва ЄС в Україні у Facebook.

 

Окрім того, пакет макрофінансової допомоги має на меті підтримати українську владу у впровадженні реформ. Йдеться, зокрема, про реформи у сфері управління державними фінансами, належному урядуванні і прозорості, енергетичному секторі, наданні державної соціальної допомоги, бізнесовому кліматі і фінансовому секторі. "Підтримуючи порядок денний реформ українського уряду у цих сферах, Євросоюз прагне допомогти України закласти підґрунтя для тривалого повернення до економічного зростання", – йдеться у прес-релізі.

 

09.07.2015

До теми