Нова технологія 3D-друку: рідина замість порошку

Технологія 3D-друку, яку розробив стартап з Силіконової долини – компанія Carbon3D Inc., – дає змогу створювати цілісні об’єкти з рідкого середовища, а не шар за шаром, як прийнято. Таким чином, вона цілковито відрізняється від традиційної технології, відомої протягом останніх 25 років, та репрезентує цілком новий підхід у цій галузі.

 

 

Стаття з її описом вийшла 20 березня в науковому журналі Science. Як стверджують автори, розроблена ними технологія дає змогу створювати об’єкти від 25 до 100 разів швидше, а також отримувати раніше недосяжні геометричні форми. Це відкриває простір для іновацій в різних галузях, зокрема в медицині, автомобільній промисловості та авіації.

 

Джозеф ДеСаймон, професор хімії Університету Північної Кароліни та головний виконавчий директор Carbon3D, створив цей метод разом з колегами – Алексом Єрмошкіним, головним інженером компанії, та Едвардом Самульським, ще одним професором хімії з Університету Північної Кароліни.

 

Взявши відпустку з університету, ДеСаймон повністю зосередився на тому, як комерціалізувати технологію й вивести її на ринок. Також він широко залучає студентів та науковців свого університету до тестування цієї технології у різних галузях – від матеріалознавства до фармакології.

 

Технологія, що називається CLIP (англ. Continuous Liquid Interface Production – «Постійне продукування з рідким інтерфесом»), маніпулює світлом та киснем й «сплавлює» об’єкти в рідкому середовищі. «Рідкий» 3D-принтер працює шляхом проекції променів світла через насичене киснем середовише в басейн з рідкими смолами. Працюючи в тандемі, світло та кисень контролюють застигання смоли та надають їм потрібної форми. При цьому розмір найменшого об’єкта, який можна створити у такий спосіб, становить усього лишень 20 мікрон, що учетверо менше, ніж товщина сторінки.

 

«Переосмисливши увесь підхід до 3D-друку, а також хімічні та фізичні процеси, що лежать в його основі, ми розробили нову технологію, яка здатна створювати об’єкти набагато швидше, ніж традиційні технології. Готовий об’єкт просто “виринає” з басейну рідини», - сказав ДеСаймон, преставляючи свою технологію 16 березня на конференції ТED у Ванкувері (Канада).

 

Carbon3D на даний момент удосконалює свою технологію й намагається пристосувати до неї нові матеріали. Теоретично разом з технологією CLIP можна буде використовувати цілу низку матеріалів, зокрема еластомери, сілікони, нейлон, кераміку та матеріали, які піддаються біодеградації (тобто швидко розкладаються мікроорганізмами та не забруднюють довкілля). Сама по собі ця технологія може дати змогу синтезувати й нові матеріали.

 

«Окрім використання нових матеріалів, з CLIP теоретично можна буде створити міцніші об’єкти з унікальною геометрією, що є недосяжним завданням для нинішніх технологій. Мова йде про, наприклад, про коронарні стенти, зубні імпланти та протези, які можна буде створювати за індивідуальними потребами пацієнта прямо в лікарні», - зазначає ДеСаймон. 

 

До речі, дебют CLIP’у співпав з проголошенням ООН 2015 року «міжнародним роком світла та світлових технологій». Це по праву визнає важливість технологій у цій галузі для поступу людства. 

 

Revolutionary 3-D printing technology uses light and oxygen to synthesize materials from a pool of liquid

ScienceDaily, 17/03/2015

Зреферував Євген Ланюк

 

20.03.2015