Найстаріший динозавр Північної Америки

У Монтані (США) вчені знайшли  кілька добре збережених кісток черепа. Завдяки їм науковці реконструювали найстарішого з відомих рогатих динозаврів, що жили на території Північної Америки – маленького родича відомого трицератопса.

 

 

 

Череп Aquilops americanus

 

 

Добре збережений череп динозавра з родини рогатих дає змогу зрозуміти загадкову історію розповсюдження цієї специфічної групи доісторичних ящерів. Завдяки викопним решткам американські наукові льримали змогу реконструювати найстаріший вид Північної Америки – Neoceratopsia.

 

В журналі Plos One вони повідомляють, що завбільшки з ворону Aquilops americanus жив у ранньомуо Крейдовому періоді приблизно 150 млн років тому. Neoceratopsia виділялися, в першу чергу, неординарною формою черепа, до якої належали роги та шийний щит. Представниками цього виду вважають, для прикладу, кремезних трицератопсів, які жили на території Північної Америки приблизно 70 млн років тому.

 

З раннього Крейдового періоду науковці дотепер знали тільки види з Азії, в Північній Америці  нечисленні знахідки цього періоду не давали можливості здійснити опис особливостей таких динозаврів.

 

Палеонтологи на чолі з Ендрю Фарком (Andrew Farke) з Музею палеонтології імені Раймонда М. Альфа (Клермонт, Каліфорнія, США) знайшли в штаті Монтана (США) добре збережені черепні кістки. Потім вони реконструювали вид Aquilops americanus, який жив близько 105 млн років тому. В порівнянні з 9–метровим завдовжки й 12-тонним трицератопсом цей ранній вид можна назвати крихітним.

 

8, 4 см – величина маленьких кісток черепа, він мав сильно зігнутий подібний на пташиний дзьоб, чітко виражені западини в області щік. «Аquilops жив майже на 20 млн років раніше від донині найстарішого з відомих представників виду рогатих динозаврів у Північній Америці, – каже Фларк. – Окрім того нас здивувало, що він більше споріднений з азійськими тваринами, ніж з північноамериканськими».

 

На підставі подібностей науковці дійшли висновків, що предки цих динозаврів близько 113 – 105 млн років тому примандрували до Північної Америки з Азії через  Берингову протоку, ймовірно, навіть 125 млн років тому.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням http://www.welt.de.

14.12.2014