Кандидати на підрахунок

Виборчий процес триває, попри зростання ризиків, пов’язаних із агресією Російської Федерації. В Україні укомплектовано всі 213 окружні виборчі комісії, вони вже приступили до роботи. Незаповненими залишилися ОВК у Криму: виборці, котрі наважаться здійснити волевиявлення, муситимуть виїхати голосувати на материкову Україну.

 

Більшість кандидатів – якщо точно, то 16 осіб – отримали представництво у всіх або майже у всіх (понад 210) окружкомах. Два кандидати – харківський бізнесмен Андрій Гриненко та колишній «регіонал» Валерій Коновалюк – взагалі не делегували своїх людей до комісій. Декотрі влаштували своїх представників не до всіх ОВК, обмежившись певними регіонами і округами. Наприклад, Олег Царьов не подавався на Західну Україну, а Михайло Добкін не знайшов команди у Львівській, Київській та Рівненських областях.

 

Лічильна тяглість

 

Від виборів до виборів підрахунок голосів провадить приблизно той самий пул осіб. За даними сайту ЦВК, 71,75% нинішніх членів ОВК були членами виборчих комісій на попередніх виборах – або в самих окружкомах, або на нижчому рівні, на дільницях. Кандидати використовують цей пул що кілька років, залучаючи у виборчу кампанію людей із досвідом. Якщо проаналізувати списки членів ОВК, то можна зокрема з’ясувати, яку політичну течію вони представляють (грубо кажучи, чи тяжіють до «помаранчевих», чи до «синіх»), або чи є певний кандидат «технічним».

 

«Вкоріненість» членів окружних комісій залежить від самої історії політичних сил: що більше разів партія брала участь у виборах, то сталішим є набір членів виборчкомів. Так, на виборах-2014 найбільшу тяглість демонструють Юлія Тимошенко та Михайло Добкін – представники найвпливовіших партій десятиліття.

 

 

Юлію Володимирівну у ОВК репрезентує 35 осіб членів окружкомів, що працювали на президентських виборах 2010 року (II тур), 39 – із парламентських виборів 2012 року, і ще 49 членів, які брали участь у підрахунку голосів в 2010 та 2012 роках. Михайло ж Добкін залучив 38 членів ОВК з досвідом роботи у 2010 році, 70 – із парламентських виборів 2012-го і 30 учасників обох кампаній. (Дані подано проектом cifragroup станом на 14 квітня; протягом двох тижнів кандидати проводили ротацію у складі комісій – але пропорції приблизно зберігаються).

 

Чиї будуть?

 

Цікаво проаналізувати представництво в ОВК під іншим ракурсом. А саме – хто з кандидатів є найбільш «януковичецентричним», а хто – «юлецентричним». Графіки нижче – це спроба обрисувати призначення членів ОВК як багатомірний простір – в математичному значенні поняття виміру. Кожен нинішній кандидат у цьому просторі відображений точкою з певною кількістю координат – координат стільки, скільки політичних суб'єктів брало участь у виборах 2010 та 2012 років. Щоб унаочнити картину багатовимірного простору зведемо його до двохмірного, математично виділивши дві основні осі – як два фактори, які є найбільш релевантними.

 

Хто виявляється «нижче» на самому графіку, то й зі своїм ОВК-представництвом більше тяжіє до попередніх штабів Партії регіонів або її сателітів. Хто «вище» – той з протилежної опції.

 

 

Отож найбільш «помаранчевим» є представництво в Олега Тягнибока, самої Юлії Тимошенко, але також у Наталії Королевської, Олега Ляшка, Петра Порошенка, Зоряна Шкіряка, Ольги Богомолець. «Сині» команди – у Михайла Добкіна, Сергія Тігіпка, Юрія Бойка, Рената Кузьміна, Вадима Рабиновича та Миколи Маломужа. Щодо трьох останніх є застереження: Кузьмін, Рабинович і Маломуж потрапили у «синю» компанію за рахунок незначної кількості кадрів Януковича. Для прикладу, Рабинович делегував на вибори лише одну особу з попереднім досвідом роботи в ОВК – і вона від Януковича-2010. Водночас ця трійка лідирує серед кандидатів за числом новачків у складі окружкомів.

 

 

Інший графік враховує і нових, раніше не задіяних членів ОВК, збільшуючи мірність умовного простору кандидатів-2014 і  дещо розмиваючи загальну картинку. Попри те, видно, що на «полюсах» опиняються Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Зорян Шкіряк – а з іншого боку Михайло Добкін та Сергій Тігіпко.

 

Дещиця анархії

 

Юлію Тимошенко в окружних комісіях представлятиме загалом 84 члена з досвідом роботи у 2010 році (з них 1 від Януковича), а також 88 із 2012 року (із них 57 – «Батьківщина», 25 – «НУНС», 2 – Народно-трудовий союз).

 

Петро Порошенко набув 23 «рахівника» з президентських виборів 2010 року (15 від ЮВТ і 8 від ВФЯ) та 52 із виборів-2012 (із них 10 – «НУНС», 7 – ХДПУ, 5 – «Єдиний центр», 4 – ПР, УНП і «Молодь до влади», 3 – «Батьківщина», Народна партія, «Руський блок» і «Руська єдність»).

 

Зорян Шкіряк, найімовірніше, є на цьогорічних виборах технічним кандидатом від штабу Юлії Тимошенко, бо має схожу з ЮВТ політичну «географію» членів ОВК. Із 2010 року він влаштував одного представника (від Тимошенко), а з 2012-го – 39 (з них 18 – від «Батьківщини» і 16 – від «НУНС»; тобто частка навіть більша ніж у рейтингового Порошенка).

 

Михайло Добкін привів у окружкоми 68 «лічильників» із минулих президентських виборів (65 – від Януковича, 3 – від Тимошенко) та 70 осіб із виборів-2012 (12 – ПР, 9 – Народно-трудовий союз, 8 – Союз анархістів, 6 – «Братство», Ліберальна партія, «Руська єдність», 5 – «Зелена планета», «Русь єдина»).

 

До речі, з даних довкола Добкіна чітко видно, котрі партії на минулих парламентських перегонах виконували роль технічних і були сателітами партії влади. Основною функцією таких сил було забезпечення належного представництва у виборчих комісіях. Схема працювала наступним чином: будь-яка маргінальна партія, висунувши принаймні одного кандидата в одному з мажоритарних округів, отримувала право на жеребкування в склад виборчих комісій по всій країні. За їхньою квотою до складу виборчих комісій включали лояльних «регіоналам» кадрів.

 

Частину штабу ПР «відкусив» у Добкіна Сергій Тігіпко: на нього працюватиме 25 членів ОВК із 2010 року, всі – від Віктора Януковича. Ще 34 особи мають досвід роботи на виборах-2012 (7 – ПР, 5 – «Братство», «Зелена планета», 4 – «Єдина родина»).

 

Якщо ж говорити про несподіванки, то вельми оригінальну компанію підібрав собі голова Народного руху Василь Куйбіда. Члени ОВК від його штабу цілком пасували би котромусь із «регіоналів». З 2010 року Куйбіда залучив вісім осіб, що працювали на Януковича і троє Тимошенкових, з 2012-го – 26 членів: 4 – УНП, «Союз анархістів», 3 – «Україна – вперед!», «Молодь до влади», «НУНС», 2 – «Батьківщина», «Народно-трудовий союз».

 

…А тим часом окружкоми занурюються в роботу. Вже після того, як експерти систематизували дані про членів ОВК, склад комісій кілька разів мінявся (хоча загальні тенденції зберігаються).

 

У декотрих регіонах їхня місія істотно ускладнена. Так, частина комісій збиралася на перші засідання без кворуму. За даними мережі «ОПОРА», на перші збори не з’явилося більш 1 тисячі осіб, а це 26% від загальної кількості членів ОВК. Найбільшими «гуляками» виявилися представники Олега Царьова, Василя Цушка, Володимира Саранова, Вадима Рабиновича  і Дмитра Яроша (тобто «неофіти» виборчих комісій). Найбільш дисциплінованими виявилися люди Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Олега Тягнибока, Михайла Добкіна і Петра Симоненка – тих кандидатів, які мають «старі» команди.

 

У Слов’янську дебютне засідання ОВК досі не провели. У Костянтинівці  викрали члена комісії від «Свободи».

 

29.04.2014

До теми