Зонґ-опера гуманітарних викликів

У Національному театрі імені Марії Заньковецької відбудеться відновлення «Тригрошової опери» – одного із найвідоміших творів світового театру та «пророчої» постановки

 

 

19-20 жовтня на Велику сцену Національного театру імені Марії Заньковецької повертається постановка «Тригрошової опери» Бертольта Брехта і Курта Вайля у режисурі Максима Голенка.

 

Німецький драматург Бертольт Брехт знав війну та хитке становище у ній людини: у співпраці з композитором Куртом Вайлем у 1928 році він створив зонґ-оперу про життя на руїнах цивілізації. Твір, а особливо музика до вистави, отримали світове визнання – він був виконаний понад 10 тисяч разів у Європі протягом п’яти років та перекладений 18 різними мовами, окрім того величезними тиражами випускалися грамплатівки й ноти для фортепіано. 

 

 

Сюжет вистави змальовує бандитський світ вулиць Лондона 1920-х: Містер Пічем творить бізнес на жебраках, Меккі – на грабунку, шеф поліції Браун – має із них зиск. Жорсткі та нахабні сплетіння доль поєднуються з розкішною музикою у виконанні оркестру наживо, джазовими мелодіями з репертуару Луї Армстронґа, Френка Сінатри та Елли Фіцджеральд.

 

Прем’єра на львівській сцені відбулася у 2021 році й мала лише сім показів у час епідемії й коли вже в повітрі відчувалося тривожне очікування війни: вистава не лише випереджала свій час, але й, на жаль, стала пророчою. 

 

 

Режисер Максим Голенко розповідає, чому лише зараз наважився на її відновлення: «У час постановки «Тригрошової опери» у 2021 році, ми могли лише фантазувати на закладені у творі теми – тепер ми бачимо їх на власні очі. Ця вистава дорослішає разом з країною, відкриває нові сенси. Вона стала занадто актуальною.

У ній є два контрастні світи. Війни та людей, які з неї повернулися – з біллю та моральним правом голосу. І світ поза цією війною – де є корупція, яка паразитує на всьому, включаючи війну. У реальності ми зараз спостерігаємо появу людей зі зброєю, які бачили смерть. Коли вони повертаються у цей «мирний» простір – їм дуже важко, вони не знають як пристосуватися до іншої реальності.

Я наважився на відновлення «Тригрошової опери», бо вона була схвально сприйнята критикою, німецькими партнерами і частиною глядачів. За цей рік ми вже запропонували глядачеві трохи відмінний репертуар, тому вірю, що цій виставі правильно дати другий шанс – вона драйвова, енергетична».

 

 

 

Сценографію та костюми до вистави втілила українська художниця Алія Байтенова.

У виставі задіяний оркестр театру, диригент – народний артист України Богдан Мочурад.

 

Фото: Олександра Крупська

18.10.2024