Дещо темніші дні. Іздрик

У п’ятницю, 19 липня о 17:00 в Івано-Франківській галереї «Асортиментна кімната» відкриють виставку «Дещо темніші дні. Іздрик».

 

 

Зиму 2022 Юрій Іздрик провів в своїй калуській квартирі - переважно темній через масовані блекаути та відсутність альтернативних джерел живлення, переважно в дезорієнтованому стані через вщент розладнані біологічні ритми. [Пам'ятаємо 2022 як рік, коли зібрати себе докупи здавалось нелогічним, натомість переконливим здавалось дозволити розпастися на шматки та (нарешті) побачити, що там всередині]. 

 

Коли з'являлось світло, Іздрик сідав за журнальний столик та малював на сірникових коробках - лаком для нігтів, олівцями та фломастерами, тим, що було під рукою. Малював під лупою, прискіпливо, деталізовано та щільно - так, ніби кожна коробка - це велике полотно.  

 

Зиму 2023ого Юрій Іздрик провів в реанімації та в інтенсивній терапії - переважно переповненій, переважно з великою амплітудою зміни сусідів, яким не вдалось вибратись [Пам'ятаємо 2023тій як рік, коли важко було уявити, що тебе знерухомить ковід чи інша інфекційна хвороба, а не шматок літаючого заліза.]  

 

Коли до лікарні приходили друзі, вони намагались принести щось, що мало потенціал відволікти від спорожнілих ліжок. Тоді Євгенія Нестерович привезла Іздрику жовтий блокнот та набір різнокольорових лайнерів - блокнот швидко наповнився малюнками. Переважно це були скетчі - іронічні, легкі, нарочито несерйозні, часом з написами.

 

Робота Юрія Іздрика з жовтого блокнота, зима 2023-2024.

 

Юрій Іздрик (1962) — художник, поет, перформер, музикант. Народився в Калуші Івано-Франківської області, навчався у Львівському політесі на механіко-технологічному факультеті, в студентські часи самостійно вивчав історію мистецтва та грав у рок гурті та в театрі. Ліквідатор наслідків Чорнобильської катастрофи. Засновник та автор часопису «Четвер» (1989-). Живе та працює в Калуші, художньою практикою займається з початку дев'яностих. Працює переважно з колажами та графікою, часом робить ілюстрації до книжок.

 

Юрій Іздрик на відкритті виставки робіт Парфьона “Тут був художник” у франківській Ратуші в серпні 2023 року.

 

На виставці “Дещо темніші дні. Іздрик” буде представлена вся серія сірникових коробок з 2022-23 років, а також вибрані роботи Іздрика періоду 1993-1995 років. Блокнот з 2023-24 років буде представлено в онлайн-вимірі виставки в форматі відео та пдф-файлу, але за попередньої домовленості [та чистих рук] його можна буде оглянути.

 

Художник буде пристуній на фінісажі 26 липня о 17:00, художні та кураторські коментарі даватимуть також на фінісажі. На вернісажі ж запрошують до самостійної зустрічі з мистецтвом віч-на-віч. [Хороший формат, аби ніхто не говорив вам, як це розуміти].

 

Частина представлених робіт доступна для продажу. Також з дня відкриття в доступі буде мерч в лімітованому форматі [не футболки та не листівки]. 

 

Художник: Юрій Іздрик

Кураторки: Альона Каравай, Ася Цісар, Оля Поляк

Продукція: Оля Поляк, Віта Кулигіна

Дизайн: Ярослава Ковальчук

Відео: Тарас Теліщак

Комунікації: Мартіна Момот

 

Вернісаж події відбудеться 19 липня о 17:00.

Асортиментна кімната, вул. Січових стрільців 15, Івано-Франківськ

Виставка триватиме з 19 по 26 липня 2024 року.

18.07.2024