Вдивлятись в ґрунт: ретроспектива жіночого відеоарту

 

 

Після виставки в Одеському національному художньому музеї франківський жіночий відеоарт повертається додому. В неділю, 14 квітня у франківській Асортиментній кімнаті відкриється виставка «Приходять і відходять».

 

 

Виставка — ретроспектива робіт франківських художниць з 2009 до 2023 років. Кураторки Анна Потьомкіна та Ксеня Погребенник обрали відправною точкою виставки втрачені роботи, втрачений архів та втрачені можливості. Оповідь виставки відштовхується від втрати, яка через пригадування та фіксацію заповнюється новим змістом та обертається новою формою. Неможливо відтворити втрачене мистецтво, але можливо творити нове, спираюсь на (майже завжди міфологізовану) оповідь про втрачене.

 

 

«Приходять і відходять» – це назва франківської відеороботи 1992 року, яка була втрачена та яка присутня на виставці через відеодокументацію спільного пригадування про неї трьох з п’яти долучених – Весели Найденової, Тараса Прохаська та Олега Гнатіва (Моха). Двох інших – Андрія Федотова (Федота) та Олени Рубановської – вже немає серед живих.

 

 

«Приходять і відходять» – це п’єса Беккета про трьох жінок, які по черзі запитують у своїх сусідок, чи не помітно в них якихось змін. Здається, це те, що відбувається в наступних, пізніших роботах з цієї ретроспективи – жінки-мисткині звільняються від зовнішнього (чоловічого) погляду на себе, повертаючи собі власний, але роблять це в постійній комунікації та колаборації з іншими жінками на цьому шляху.

 

 

«Деякі відео “ретроспективи” пропонують глядачам вдивлятись в ґрунт Івано-Франківщини: багато бачимо у відео цієї землі, тліну, полів, садів і водойм. Українські ландшафти пам’ятають, як по ньому простилались дороги масових переселень. І мова, яка дає можливість говорити про це, виробляється з рухом. Це — мова жінки та більш-ніж-людського, яке проговорює до глядача через відео і глітчі, де постапокаліптична земля набуває органічні форми» ,—  розповідає мистецтвознавиця Валерія Карпань про виставку.  

 

 

Серед мисткинь, чиї роботи представлені на виставці:

Кріс Войтків

Маріанна Глинська

Діана Дерій

Зоряна Козак

Ксеня Погребенник

Анна Потьомкіна

Марія Русінкевич

Дар’я Христинюк

Таня Щеглова

 

Кураторки:

Анна Потьомкіна, Ксенія Погребенник

 

Дорадництво:

Альона Каравай, Ася Цісар

 

Продакшн:

Марта Савіцька, Марія Фернюк, Софія Керницька

08.04.2024