«Від розфокусу в центр» 

 

6 липня в Jam Factory Art Center відбудеться лекція про українських художниць мистецтвознавиці, кураторки виставок, редакторки, перекладачки Діани Клочко «Від розфокусу в центр».

 

Тисячоліття т.зв. «жіноча творчість» була витіснена на маргінес і занонімізована: давньогрецький міф про Арахну, яку Афіна покарала за вищу, ніж у неї майстерність, перетворивши на павучиху, наочно продемонстрував, де місце витонченого рукоділля.

 

Попри те, що в київському храмі Софії Премудрості Діва Марія зображена прялею з веретеном, в українській культурі все, що пов’язане з текстилем, було і є шанованим, але як прояв прикладного мистецтва. Попри те, що слова «текст» і «текстиль» вказують на спорідненність, сенс історії українських жінок, які творили у певному «розфокусі» суспільної уваги в ХІХ-ХХ столітті, тільки зараз починає переміщатись до центру публічного зацікавлення.

 

Лекторка Діана Клочко розповість, як знімалось «прокляття міфу», як деякі українські художниці – дружини, дочки, подруги – починають виходити на світло. Ганна Собачко-Шостак, Маргіта Сельська, Генрієтта Левицька, Леся Крип’якевич-Цегельська, Людмила Ястреб, Діна Фруміна, Ніна Денисова – усіх їх об’єднує однe: період, коли пам’ять про їх новаторство у живописі, станковій і книжковій графіці, килимарстві, колажі була затерта. Мистецтвознавиця продемонструє, як тоталітарна епоха, декларуючи рівність доступу до освіти і публічності, робила художниць майже невидимими.

 

Подія відбудеться в рамках публічної програми виставки “Пам’яті тої, що пам’ятає”. 

 

6 липня 18:00

Львів, вул. Б. Хмельницького, 124, зал Авдиторія

Вхід на лекцію вільний 

 

03.07.2024