Стратегування популяризації музичної класики

Музей Станіслава Людкевича ініціює дискусію, присвячену збереженню та популяризації української класичної музики

 

16 квітня у фоє Львівської національної філармонії імені М. Скорика відбудеться дискусія «Людкевич. Спадщина: стратегія популяризації музичної творчості». Її ініціює Меморіальний музей Станіслава Людкевича у співпраці з Львівською національною філармонією імені М. Скорика. Початок події о 16:00.

 

Збереження і популяризація української музичної культури на національному та світовому рівнях – є пріоритетними завданнями для музикантів. Однак на заваді її промуванню стоїть, зокрема, брак якісних нотних видань та досліджень спадщини українських митців. На прикладі спадщини Станіслава Людкевича працівники музею разом із музикантами обговорять найбільші виклики та проблеми, з якими стикаються та вирішують самотужки, через відсутність в Україні інституту дослідження музичної культури, яке б включало і видавництво нот.

 

У межах зустрічі команда проєкту розповість про роботу над новітнім виданням творів Станіслава Людкевича, перший том якого зі симфонічними творами композитора був виданий минулого року за підтримки Українського культурного фонду. До видання увійшло п’ять творів для оркестру – Симфонієта (у чотирьох частинах) та одночастинні симфонічні поеми «Пісня юнаків», «Наше море», «Наші гори», «Танець кістяків», окремі з яких видаються вперше або ж виходили друком ще в період радянської окупаційної влади, тож потребували редакції. Партитури та поголосники творів опубліковані у відкритому доступі. Видання є двомовним: передмова українською та англійською мовами містить інформацію про вказані твори, історію їх виконання і видання, стан збереження рукописів.

 

 

Зустріч об’єднає музикантів, композиторів, менеджерів, музикознавців та культурних дієвців та торкатиметься проблематики й інструментів популяризації творчості українських композиторів. Серед числа спікерів – генеральний директор Львівської національної філармонії ім. М. Скорика Володимир Сивохіп, композиторка, лауреатка Національної премії України Т. Шевченка Богдана Фроляк, музикознавець, старший науковий співробітник Меморіального музею Станіслава Людкевича Яким Горак та ін. Модератор: Михайло Кобрин – директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та його філії Меморіального музею Станіслава Людкевича.

 

У межах події прозвучать камерні твори Станіслава Людкевича у виконанні Софії Соловій (сопрано) та струнного квартету «Фенікс».

 

Це перша з низки подій, запланованих у різних музичних інституціях України, покликана, щоб фахівці галузі поділилися досвідом та об'єднали зусилля задля популяризації класичної спадщини української музичної культури.

10.04.2024