Ретроспектива Марти Базак

Сімейність та пошук себе — персональна виставка художниці «станіславського феномену» в Асортиментній кімнаті

 

23 березня в Асортиментній кімнаті в Івано-Франківську відкриється персональна виставка коломийської художниці Марти Базак — однієї з двох мисткинь «станіславського феномену» та художнього покоління «Імпрези».

 

Гобелен «Дерево». 1989-1990.

 

Ця виставка є першим ширшим показом робіт Марти у Франківську з часів «Виставки шістьох» (1988) та епізодичних показів робіт на бієнале «Імпреза» та бієнале художнього текстилю «Скіфія».  

 

Марта Базак (1953, Коломия/Київ) — художниця, науковиця, викладачка, музейна працівниця. Одна з двох художниць, яку зараховують до «станіславського феномену» та художнього покоління «Імпрези». Заслужена художниця України з 2009 року та членкиня Національної спілки художників України з 1989 року.

 

«з дому додому» — це ретроспективна виставка та спроба погляду на роботу художниці з висоти пташиного польоту. У тематичному фокусі — пошук себе та пошук дому через ритмічність повторюваних дій. Куруватиме виставку донька Марти, художниця та сценографка Тереза Яковина. Сімейність та спадковість — не лише тема, а й спосіб творення.

 

Дорога на Київ. Папір, олія. 2014

 

«Багаторічна практика художниці — це не одна довга тяглість, це якоюсь мірою постійне починання з початку після більших і менших перерв, це велике терпіння. Я згадую різні періоди життя, коли моїй матері доводилося підхоплювати та продовжувати роботу, покинуту на місяці, а то й роки. Іноді були тривалі перерви, але потім вона знову поверталась до творчої діяльності, і я захоплювалась докладеними нею зусиллями. Але зараз, оглядаючи це з дистанції часу, мені здається, що це була одна безперервна мистецька практика» ,— коментує кураторка Тереза Яковина.

 

Тереза Яковина (1993, Київ/Берлін) — візуальна художниця, перформерка та сценографка. У її індивідуальній та колективній мистецькій практиці вона акцентує увагу на партисипативному мистецтві, де сценографія, елементи залучення та практики зцілення виступають як інструменти для утворення соціальних ситуацій для розкриття особистих і колективних історій.

 

Вернісаж відбудеться 23 березня о 16:00.

 

23.03.2024