Події року Львівської філармонії


 

«Історія є історією тоді, коли вона не зупиняється»

Володимир Сивохіп 

 

Якби музику можна було описати цифрами, то 2023 рік у Львівській філармонії – це 720 концертів, тисячі кілометрів відвіданих впродовж гастролей міст Європи та США, численні співпраці з солістами світового рівня, українські та світові премʼєри, постійна волонтерська діяльність та сотні тисяч слухачів по всьому світу, що відкрили для себе українську музику завдяки нашим YouTube-трансляціям. Усе це є результатом злагодженої та невпинної роботи всіх механізмів філармонії. 

 

 

Презентація України на міжнародній арені

 

Тогоріч гастрольним туром у Швейцарії колектив завершив воєнний 2022 рік і розпочав новий 2023 рік. Концерти під батутою відомого швейцарського диригента Сімона Камартіна та генерального директора філармонії Володимира Сивохіпа у період між Різдвом і Новим роком вже стали традицією. Цьогоріч вони проходили у Дізентісі, Віднау, Фалері, Курі.

 

Історичною подією став наймасштабніший гастрольний тур останніх десятиліть від Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії Сполученими Штатами Америки,який тривав від 13 січня до 3 березня. Гастролі відбувалися у межах мистецького проєкту «Бачити і чути Україну» — у співпраці з Благодійним фондом Козицького «Ми і світ». 

 

Серед штатів, де звучав український оркестр – Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Північна/Південна Кароліна, у містах – Маямі, Чикаго, Клівленд, Рочестер та інших. Музиканти презентували українську музику і у знаних Лонг-Айленд Університеті, Університеті Іллінойсу, Університеті Джеймса Медісона, Університеті Штату Джорджія. 15 лютого концерт у престижному Carnegie Hall у Нью–Йорку,

 

«Відбулася велика історична подія. Ось пройшло сторіччя, відколи в Карнегі Голі звучав «Щедрик» і ось зазвучала Львівська національна філармонія, зазвучав симфонічний оркестр з України. Ми бачили гаряче прийняття публіки, її високий рівень. Ми стали учасниками масштабного представництва України, бачили нашого президента, який звертався до аудиторії та відчули підтримку різнонаціональних гостей, гостей світу, тому що Нью-Йорк — центр світу. 

Ми стали свідками таких живих емоцій не тільки тому, що Україна зараз є центром уваги через війну і всі об’єднуються довкола нас, але і через те, що ми, українці, є носіями високої культури, яскравої національної ідентичності й сьогодні це було особливо видно. Я пишаюсь тим, що ми українці, тим, як сьогодні в Нью-Йорку ми себе показали», — одразу після виступу розповів генеральний директор Львівської національної філармонії Володимир Сивохіп.

 

А 13 грудня Академічний симфонічний оркестр виступив з творами Євгена Станковича, Антоніна Дворжака, Яна Сібеліуса та Миколи Леонтовича на день його народження в одному з найкращих залів європи, Берлінській філармонії. 

 

З успіхом пройшли гастролі в Польщі: спільні виступи з симфонічним оркестром Люблінської філармонії відбулись на сценах польських Любліна та Пуляви під батутою головного дириґента Теодора Кухара. У програмі — Перша симфонія Густава Малера, Скрипковий концерт Яна Сібеліуса, світова прем’єра сюїти з фольк-опери «Цвіте папороть» Євгена Станковича. Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії зіграв також на масштабній Церемонії Відкриття ІІІ Європейських ігор 2023. 21 червня концерт пройшов у польському місті Кракові на Міському стадіоні імені Генрика Реймана, що вміщує понад 30 тисяч глядачів.

 

На День Європи 9 травня з концертом української музики у Стокгольмі виступив Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії. Під орудою Ярослава Шемета колектив виконав шведські прем’єри музики Лисенка, Скорика та Лятошинського. У інший концертний день звучала музика Ганни Гаврилець та Богдани Фроляк у виконанні Камерного хору «Глорія». А з нагоди відкриття 30-го Міжнародного фестивалю музики та мистецтва країн Балтії «Probaltica», приуроченого до 550-річчя відомого польського астронома Коперника, на початку травня у місті Торунь пройшов виступ Академічного оркестру. Метою концерту стало  «відзначення героїзм українського народу в боротьбі з російською навалою».

 

У травні голлівудський режисер Прітан Ембройз співпрацював з філармонією для запису музики до фільму про українських дітей під час війни. Саундтрек до фільму написав володар премії Греммі за музику до серіалу «Чорнобиль» Андрій Яцків, композитор та керівник ансамблю “Високий замок” філармонії. Записували твір разом з Академічним симфонічним оркестром філармонії та хоровою капелою «Трембіта». 

 

21 червня музиканти струнного квартету під назвою “Vivere” — скрипалі Анна Бура, Дмитро Лиско, альтист Жук Устим та віолончеліст Дмитро Ніколаєв — записали у США диск української класичної музики. Запис проходив на одній із найпрестижніших студій звукозапису у світі, Skywalker Sound.

 

Більше про підсумки 120 сезону тут. https://philharmonia.lviv.ua/media/resuming-120-th-season/

 

Крім того, 12 листопада в рамках партнерства із Міжнародним фестивалем сучасної музики «Контрасти» в Німеччині пройшов фестиваль «19-ті Дні нової музики в Бамберзі». Концерт мав назву «Українські музи не мовчать» та відбувся в рамках антикризового проєкту Львівської філармонії «Україна. Музи не мовчать», що спрямований на підтримку професійної діяльності українських музикантів, що залишаються в країні під час повномасштабного вторгнення.

 

Підтримка армії та внутрішньо переміщених осіб

 

 

Березень було обрано часом першого у 2023 році благодійного аукціону від Академічного симфонічного оркестру INSO-Львів Львівської національної філармонії. На початку березня оркестр INSO-Львів уже передав українським Збройним Силам три дрони Mavic-и. Але потреби залишались значно більшими. Тому оркестр запросив слухачів об’єднатися в благодійному зборі-лотереї для купівлі 6 дронів для наших захисників. Ініціатива оркестру укріпилась і стала регулярно проводитись у філармонії.

 

«Без дронів нема інформації, що діється на передньому краї, що відбувається далі: не спостерігаємо рух техніки, не можемо завдавати удару», — пояснював один з розвідників львівської 80-ої бригади. «Ми експериментували, організовували ярмарки, аукціони, благодійні концерти, звертались до кола друзів у Фейсбуці та Інстаграмі», – розповіла артдиректорка оркестру Іоланта Пришляк. 

 

Навесні Львівська національна філармонія започаткувала соціальний проєкт, лекторій «Відновлення: як класична музика допомагає переживати стрес». Львівська піаністка та музикознавиця Марта Кузій провела серію лекцій про емоційний аспект музики, про природу творчості та шлях від інтуїтивного сприйняття музичних творів до усвідомленого переживання невербалізованих емоцій. Творчими враженнями ділилися гості — артисти львівської філармонії, а фахові поради давали співведучі лекторію — психологи-викладачі Українського Католицького Університету.


 

Підтримка молодих музикантів

 

 

Лютий став місяцем, який розпочав підготовку важливої для українських композиторів ініціативи – проведення Другого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика. Переможців було оголошено у вересні 2023, а вже 1 жовтня їхні твори прозвучали на престижному міжнародному фестивалі нової музики «Контрасти».

 

Надалі в рамках фестивалю «Контрасти» прозвучала музика молодих студентів-композиторів Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, у серпні – пройшла серія майстеркласів для диригентів від головного диригента Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії – Теодора Кухара. Також можливість виступити солістами з провідними оркестрами філармонії отримали переможці Всеукраїнського конкурсу гри на струнних інструментах памʼяті Євгена Шпіцера. 

 

Тим часом за партнерства філармонії в грудні пройшов четвертий Конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака. Вшанування патрона Конкурсу відбулось у його 49 рік від дня народження. Молоді співаки-переможці Конкурсу та учасники гідно продовжують його справу та потужно презентують українську культуру у світі.

 

Цьогоріч Львівська національна філармонія неодноразово підтримала проєкти ГО «Світ важливих ініціатив», надаючи запрошення на масштабні концерти симфонічної музики талановитим учням та студентам львівських ВНЗ. 


 

Рік фестивалів

 

 

Від 19 травня по 4 червня 2023 відбувався 42-й Міжнародний фестиваль «Віртуози». Під час Фестивалю пройшли 15 концертів, виступили 4 оркестри та 30 українських та іноземних солістів-віртуозів. Звучала класична музика на будь-який смак, відбувались прямі трансляції подій для України та іноземних слухачів. Благодійні пожертви з онлайн-трансляцій було спрямовано на підтримку музикантів, які залишаються в Україні. Так про цю едицію розповів директор Львівської національної філармонії, диригент Володимир Сивохіп: 

«Свіжий ковток повітря у важкій реальності воєнного часу. Таким був задуманий 42-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози», мабуть, наймасштабніший із маратонів Львівської національної філармонії. Визнані скарби класичної музики щоразу звучать на межі весни та літа, а фестиваль тим самим декларує свої незмінні принципи: вірність українському, жагу до творення та безперервний пошук прекрасного. Уже понад чотири десятки років «Віртуози» засвідчують свій професіоналізм та непохитність цінностей завдяки прихильності наших слухачів».

 

Влітку у філармонії відбулись три музичні фестивалі: VIII Міжнародний фестиваль літньої пори «Pizzicato e Cantabile», Х Міжнародний фестиваль «Музика в старому Львові»та ювілейний – ХХ Фестиваль Давньої Музики у Львові. Впродовж 6 концертних днів останнього було представлено 5 виняткових програм з творів українського та європейського Середньовіччя, Ренесансу, бароко й раннього класицизму. 

 

Восени відбувся 29-й Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти»: 29 вересня по 8 жовтня пройшли 15 подій 10-денного маратону до яких знані колективи Львова, гості з Києва, Польщі й Німеччини приготували справжні твори-перлини, які не часто лунають навіть на наших сценах. 

 

Крім цього, щорічно з успіхом Філармонія проводить Бахівський маратон, фестиваль Владислава Любомирського, фестиваль різдвяної пори «Bach Contemporary».

 

 

А 16 грудня у Німеччині відбувся фінальний концерт першого фестивалю української камерної музики у Кельні «Звуки музики», який у вересні заснувала солістка Філармонії Віоліна Петриченко. Впродовж пʼяти концертів прозвучала музика: Кирила Стеценка, Григорія Алчевського, класиків ХХ століття Юлія Мейтуса, Костянтина Данькевича, Василя Барвінського, Миколи Лисенка, Мирослава Скорика та інших. Її виконали провідні музиканти Лілія Нікітчук, Наталія Гордєєва  та Максим Римар. Також до концертів долучився і  музикант з Німеччини – піаніст Олівер Дрехзел. Останній концерт представив глядачам майстерні інтерпретації української різдвяної музики, які виконала Віоліна Петриченко.

 

Для найменших

 

 

Не оминула діяльність філармонії у 2023 році й найменших глядачів. Продовження отримала серія «Family concerts», цьогоріч її доповнили концерти проєкту «Автостопом по музичній галактиці». Також відбулась премʼєра дитячого балету «Пригоди дівчинки Веснянки» на музику Жанни Колодуб, підготовлена спільно з балетною школою-театром «L.Stage» та масштабний міжнародний проєкт, прем'єра опери для дітей та дорослих «Родинний альбом» польського композитора Єжи Корновіча. Спільно з Національним ансамблем солістів «Київська камерата» та Національною філармонією України (Київ) було здійснено переклад опери та її постановку, що зібрала поціновувачів сучасного доступного мистецтва різних генерацій.

 

Філармонія в інтернеті

 

 

Наприкінці року YouTube-канал Філармонії досяг вражаючого рубежу — 5 тисяч підписників! Канал був створений у 2011 році, та активне наповнення каналу розпочалось під час пандемії Covid-19. В той час філармонія впровадила успішну практику проведення прямих трансляцій. Поступово частота і якість відео зростала, а кількість прослуховувань усіх відео за цей час сягнула цифри 759 839.

 

До вимог часу належить представництво концертних програм на широкий загал. Задля цього, використавши досвід пандемії (адже 2 роки філармонія вела відеотрансляції без публіки, або з обмеженою кількістю), у 2022 було запущено цикл онлайн-концертів, відеотрансляцій під назвою «Україна. Музи не мовчать». Після перших успішних виступів, наступні концерти спеціально створювались під проєкт «Муз», або ж навпаки, він поєднувався із запланованим на рік. На сьогодні проведено понад 130 трансляцій, охоплена аудиторія складає близько 130-150 тисяч слухачів з цілого світу. 

 

Оглядачка Марта Стецько стверджує: «Цей проєкт дав нове дихання українській культурі, яка з моменту повномасштабного вторгнення зазнала змін, адже тепер вона не лише про красу, а й про єдність, відвагу, опір та боротьбу».

 

INSO-Львів — 25!

 

2023 рік також став для філармонії ювілейним. Своє 25-річчя відзначив Академічний симфонічний оркестр «ІNSO-Львів» Львівської національної філармонії. Події ювілейного сезону продовжуватимуться й в прийдешньому році, підсумками ж є 60 представлених публіці концертів, 16 відвіданих міст, серед яких Амстердам, Гаага, Базель, а також підтримка українських бійців в Куп'янську та благодійні концерти в рідному Львові, десятки вдалих співпраць з всесвітньовідомими диригентами та солістами.

 

Завдяки проведеним благодійним аукціонам, дитячим проєктам та концертам у Гарнізонному храмі колективу вдалось зібрати та перерахувати на потреби армії 7 мільйонів гривень. 

 

2023 став часом оновлення, впродовж якого оркестранти «ІNSO-Львів» неодноразово вдосконалювали свої вміння на міжнародних майстеркласах, оркестром були придбані нові інструменти: валторна, фагот, альт, бас-тромбон, випущений реліз диска «BRIDGES», оновлений мерч оркестру та записаний вініл.

 

Віртуози Львова

 

Впродовж року понад 30 нових програм представив і Академічний камерний оркестр “Віртуози Львова”. Оркестр є незмінним виконавцем майже всіх філармонійних фестивалів, а музиканти однаково природно почувають себе в музиці різних епох та стилів. Цьогоріч у виконанні колективу можна було почути як барокові твори, так і сучасну академічну музику українських композиторів, або ж відомі кінохіти. 

 

Апофеозом оркестру у 2023 стало десяте проведення Міжнародного музичного фестивалю “Музика в старому Львові та Кракові”, на якому в обох країнах відбулись вдалі виступи колективу.

 

Високий Замок

 

Восени академічний ансамбль солістів Львівської філармонії “Високий замок” розпочав масштабний проєкт під назвою “Рідними шляхами-2023”. Він реалізовувався за підтримки Департаменту культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації. З великим ентузіазмом та неймовірними позитивними емоціями публіка зустріла концертну програму “Незабутня Квітка”, присвячену 70-річчю з дня народження Квітки Цісик.

 

З 15 вересня по 8 жовтня відбулися 13 концертів за участю ансамблю та солістів Львівської національної філармонії ім. М. Скорика Оксани Гриб та Ольги Верхоляк-Томків.

 

11 жовтня у Павлівській громаді на Волині відбулась виставка-аукціон “Об’єднані заради Перемоги” заслуженого художника України, члена спілки художників України, доцента кафедри художньої кераміки ЛНАМ – Василя Бондарчука на підтримку батальйону розмінування 710 бригади охорони Держспецтрансслужби. 

 

Ряд культурно-просвітницьких програм від солістів та колективів

 

 

За 2023 солісти Львівської національної філармонії представили  ряд музично-розважальних, культурно-просвітницьких та виховально-патріотичних програм для аудиторії різної вікової категорії у шкільних та позашкільних закладах, народних домах, модульних містечках, а також безпосередньо у філармонії.

 

Протягом цього воєнного року в творчий ресурс філармонії також влився ТанцТеатр «Життя» — під керівництвом Ірини Мазур. Він, зокрема, представив у Німеччині знаний мистецький проєкт «Ремінісценції.UA», виступивши у 102-му Всенімецькому Дні Католика у Штутгарті у співпраці з Об’єднанням Українських Організацій в Німеччині та Генерального Консульства України у Німеччині. Вони представили дійство, що відкриває забуті сторінки української історії, імена людей, які формували нашу націю, і саме за це й були знищені російським та комуністичним окупаційними режимами.

 

Дитячі розважальні програми: міні мюзикл «Рукавичка», музичні казки — «Ноїв Ковчег», «Подарунок лісового чарівника», «В гостях у тітоньки Уляни», «Подорож в країну казок», «Нові пригоди Котигорошка».

 

Культурно-освітні програми: «Крізь терни до зірок», «Від Бога наша пісня», «Є на світі казка», «Соломія – голос над світом», «Горить моє серце»,«До дня Європи», «Мій краю, моя Україно».

 

Також прозвучали програми присвячені творчості Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Ігоря Білозіра, Назарія Яремчука, Володимира Івасюка та ін. 

 

 

У Концертному залі Людкевича відбулися такі концерти: «Танго з нотками джазу»; «Осінній сонет»; «Le Violette»; «Фрески бароко» ; «Перлини барокової музики»; Концерт з нагоди 80-річчя з дня народження поета Богдана Стельмаха «Запроси мене у сни»;  цикл концертів «Музика у безмежжі часу», що присвячені нашим корифеям — Миколі Колессі (1903-2006) та Анатолію Кос-Анатольському (1909-1983); «Обіймаю піснею тебе» ; «До дня матері»;  «На високій ноті»; поетично-музична композиція «З журбою радість обнялась»; «Хресна дорога Діви Марії» ;«Прощання з колядою»; До дня Соборності України — «З  тобою минуле й майбутнє одне»; «TERRA BAROCCO» та ін.

 

Патріотичні програми: «Пісенне древо України», «Разом до Перемоги», «З Україною в серці», до дня Конституції «Україна молода» , «Нас єднає пісня» і «Прапор Героїв»,  «Музика заради життя», «Музика в час війни», «Запалимо свічу пам’яті»


Памʼятайте, що за адресою вул. Скорика, 7 на вас завжди чекатиме цілий спектр подій від сольних імпрез до масштабних симфонічних заходів. 

 

Музика промовляє до кожного з нас по-своєму, — бо є універсальним способом глибоко відчувати.  Відкривайте своє серце і оберігайте сокровенні миті життя, проведені поруч з найдорожчим.

 

 

03.01.2024