Балетна прем'єра Львівської опери

Щира та романтична історія із французьким колоритом: Львівська національна опера запрошує на першу балетну прем’єру сезону 2023/2024

 

 

Вже 23 та 24 вересня Львівська національна опера презентує першу прем’єру нового театрального сезону – балет «La fille mal gardée, або Даремна обережність» Петера Гертеля. Постановники зазначають, твір – один з найбільш життєрадісних, світлих та комедійних в історії балету, та подарує можливість відчути такі потрібні миті радості та заспокоєння.

 

«Даремна обережність» – це французька історія, в якій перемагає кохання», – характеризує виставу керівник проєкту, генеральний директор-художній керівник театру Василь Вовкун.«Це класика жанру, яка підкорить глядача комедійністю ситуацій, неповторною хореографією та майстерністю молодих зірок Львівської національної опери».

 

 

Історія про закоханих Лізу і Колена, розділених класовими відмінностями, але об’єднаних у коханні, стала втіленням нових ідей епохи Просвітництва. Створений у 1789 році, цей балет був свідком генія Моцарт, Французької революції. «Даремна обережність» має риси відомого жанру водевілю та стала першим балетом, у якому головними героями були селяни та зображувалось їхнє повсякденне життя, почуття та переживання. Сюжет твору яскраво демонструє, що обережність матері була справді даремною, а мораль народу виявилась вищою за моральність дворян. На той час зображення чогось подібного на сцені було нетиповим та зовсім новим.

 

 

Нова постановка «Даремної обережності» буде вже третьою на сцені Львівської національної опери за її понад 120-річну історію. Тут історія «Даремної обережності» бере відлік від 1949 року. Відтоді балет мав декілька прочитань і постановок. Свою візію класичного балету представить київський балетмейстер-постановник Сергій Бондур. За його словами, від попередніх вона відрізнятиметься оновленою хореографією, доповненням дієвості, зокрема у партії Томи, долученням до вистави учнів балетної школи, розширенням партії Марцеліни, вставними музичними номерами композиторів Герольда та Адана, новими для цієї вистави сценічними ефектами.

 

 

«Даремна обережність» належить до класичної спадщини, необхідної для репертуару будь-якого професійного театру. Балет має інтригуючу подвійну назву, притаманну в ті часи. Це комедійна вистава у стилі французького водевілю, а отже має легкий для сприйняття, гумористичний сюжет. Моє бачення цього балету відрізнятиме від попередніх оновлена хореографічна лексика з долученням неокласики, що, на мою думку, повинно відповідати сьогоденню», – зазначає постановник.

 

Окрім оновленої хореографії, прем’єру відрізнятимуть також нові вишукані образи артистів від художниці з костюмів Жанни Малецької та акробатичні елементи. Барвисту картину французького села з його невід’ємними атрибутами довершать колоритні декорації Тадея Риндзака.

 

 

Доповнень зазнала і музична партитура балету. Диригент-постановник Юрій Бервецький додав до неї три вставні номери видатного французького композитора А. Адана.

 

Для збагачення музичної партитури балету диригент-постановник Юрій Бервецький звернувся до паризької «Опери Гарньє», щоб отримати доступ до автентичних джерел: «У цій історії для нас важлива напівзабута естетика балетного танцю, дещо специфічна хореографія, яка вимагає великого знання стилю, стилізації… Музика балету звеселяє серце, лікує душу, повертає людям спокій і радість звичайних буднів. Його проблематика базується на дуже простих життєвих принципах – подивитися на своє життя зі сторони, на життя села, простих людей зі своїми радостями. «Даремну обережність» треба споглядати як віньєтку, вишукану картинку французької старовини, своєрідний момент щирості та наївності».

 


 

Постановники:

 

Диригент-постановник – Юрій Бервецький

Балетмейстер-постановник – Сергій Бондур 

Сценографія – Тадей Риндзак

Художниця костюмів – Жанна Малецька 

Художник світла – Олександр Мезенцев 

Репетитори балету – Ігор Храмов, Христина Мордзік 

Концертмейстери – Світлана Крупей, Аліна Яновська, Максим Сасько

Ведучі  вистави – Оксана Голованова, Андрій Білоус

 

Керівник проєкту – Василь Вовкун

 

Дійові особи та виконавці:

 

Ліза – Анастасія Бондар / Дарія Беркова / Ольга Пилипейко / Олена Мицко

Колен – Арсен Марусенко / Сергій Александров / Андрій Гаврін / Дмитро Коломієць

Тома – Віктор Гацелюк / Богдан Ключник

Нікез – Андрій Адонін / Олег Ласка / Костянтин Срочко/ Володимир Судомляк

Марцеліна – Віктор Гацелюк / Артур Кокоєв / Андрій Михаліха

Нотаріус – Андрій Білоус / Юрій Григор’єв

Подруги – артистки балету

Саботьєри – артисти балету

 

23, 24 вересня о 18:00

Глядацька зала Львівської національної опери

 

Фото: Юрій Маленко, Олена Храмова

 


 

 


 


 

 

 

15.09.2023