ІІІ Конгрес Культури у Львові

7-9 вересня у Львові відбудеться ІІІ Конгрес Культури. Його тема — UKRAINE! UNMUTED: УКРАЇНА БЕРЕ ГОЛОС.

 


Подія збере тих, хто творить культуру й працює у цій сфері. Але вона може зацікавити і ширшу аудиторію, адже розкриває досвід, що нині стосується кожного в Україні: досвід переживання війни, — про це повідомила Ірина Шутка, комунікаційна менеджерка Конгресу. 



У фокусі цьогорічного Конгресу — реалії після 24 лютого 2022 року та виклики, що постали перед українським суспільством, культурою і тими, хто працює у цій сфері. Подія матиме дискусійну і мистецьку програми. На Конгресі говоритимуть про мову війни, діяльність культурних інституцій, вплив міграції на сферу, зміну образу України за кордоном, роботу з культурними цінностями, роль культури тепер та у повоєнному відновленні, інші важливі питання. Також діятиме практична робітня, де обговорять першочергові культурні політики і програми на шляху відбудови країни й інтеграції до ЄС, посилення можливостей міжнародної співпраці.



Серед учасників Конгресу — представники та представниці з України, Польщі, Угорщини, Італії, інших країн: Кшиштоф Чижевський, Діана Воннак, Остап Сливинський, Олена Гусейнова, Оксана Форостина, Роман Кечур, Борис Філоненко, Лариса Денисенко, Віктор Рубан, Юлія Федів, Дарія Бадьор, Олександра Азархіна, Таміла Ташева, Богдана Брилинська, Алім Алієв, Ольга Гончар, Іванна Скиба-Якубова й ін.



Паралельно з дискусійною програмою відбудеться мистецька складова, наповнена артпроєктами п’ятого триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз», що восени минулого року було представлене у Литві, в місті Каунас – Європейській столиці культури 2022. У планах організаторів — незабаром показати експозицію у Польщі.



Щоб зареєструватися на Конгрес та долучитися до події наживо як слухач(ка), слід заповнити анкету до 28 серпня включно: https://bit.ly/453XQ84. Програма події доповнюватиметься — стежити можна на ресурсах Конгресу та його організаторів. Про місце проведення Конгресу буде повідомлено згодом (локація забезпечена укриттям на випадок повітряних тривог під час події).



Організаторами Конгресу 2023 є Інститут стратегії культури та ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради, ЗМІН Фундації, МФ «Відродження», Українського культурного фонду, Національного університету «Львівська політехніка».

 



Конгрес Культури у Львові — сталий майданчик для аналізу й обговорення актуальних питань сфери. Це дискусійна платформа для фахового критичного огляду культурного процесу в Україні. Щоразу Конгрес Культури збирає близько 300 представників сфери культури з України та з-за кордону. Перший Конгрес — «Перехід 1989» у 2019 році мав на меті відрефлексувати досвід останніх 30-ти років (від падіння Берлінського муру) — у контексті як України, так і загалом Європи. На відкритті виступили Славенка Дракуліч й ї Оксана Забужко. Другий Конгрес Культури — «Сцена майбутнього» відбувся у 2021 році. Інспіраційне слово виголосили Паскаль Ґілен та Вахтанг Кебуладзе. «Стартовим» в історії події  вважається Конгрес культури Східного партнерства «Місія культури в часи криз», що відбувся у Львові 2015 року.

15.08.2023