Остап на Благовіщення

 

7 квітня у Львові за адресою Старий Ринок, 7  виставкою «Остап Лозинський /03.04.1983-6.01.2022/ Перервана лінія» розпочинає діяльність нова мистецька галерея Shum Art Gallery.

 

Засновник Shum Art Gallery Костянтин Шумський, який активно співпрацював із Остапом Лозинським у виставкових проектах Iconart Contemporary Sacred Art Gallery, каже: «Остап відійшов рік тому, на Святвечір. Останнім часом сприймаю тільки оце «відійшов», а не «помер» чи «згас». Бо тоді це так ніби хтось був дуже-дуже близько коло тебе, що аж ти не міг його побачити в усій повноті, і оце відійшов...на недовгий час... і дав можливість з відстані побачити реальні масштаби своєї постаті.

 

Зайвим буде казати, як це важко – робити проєкт Остапа Лозинського без Остапа Лозинського. Це ніби якась перервана лінія, струна, пружина, яку ми намагаємось втримати. Час, який нас розділив, ще недостатній, аби ми могли ясно впорядковувати і аналізувати його мистецьку спадщину без відчуття відчаю і сліз. Нам бракує Остапа Лозинського, й цей біль не перестане. Та все ж – ми можемо разом із його друзями, колегами, людьми, які цінували його творчість спробувати зробити перший крок аби реконструювати ту лінію, яку, як ми тепер бачимо, він малював у безкінечність. І, в першу чергу, йдеться про ікону.

 

 

Кажуть, якщо розрізати лінію на дві частини – більшу і меншу, то ціла лінія буде відноситися до більшого відрізка так само як більший до меншого. Це такий собі універсальний принцип гармонії, який виявляє себе в природі, людині, науці та мистецтві. Принцип золотого перетину. Якось при розмові Остап радісно поділився своїм спостереженням - він спеціально перевірив свої роботи різних років і виявив, що у них той принцип завжди проявлявся, хоча він ніколи свідомо не ділив на відрізки і квадрати простір, який творив.

 

Ми залишилися, стали тим меншим відрізком, і дуже стараємося зберігати співвідношення пропорцій.

 

Cпільними зусиллями багатьох ми зібрали більше семи десятків Остапових ікон, а також спогади, коментарі, які творять розповідь про Остапову дорогу в іконі. Тут і перші спроби в творчому іконописі, і пошуки ікони в живописі, і залюбленість народними образами, і захоплення давньою українською іконою, модерними шуканнями українських та європейських майстрів... відтак – спостерігаємо творення Остапом власного сакрального простору, який відповідає нашим спільним шуканням людини, душі, Бога:

«Займаюся сучасним іконописом, бо все-таки я сучасна людина й сучасний митець. Іконопис — це для мене свого роду медитація. Передусім медитація думки. Коли працюєш над іконою, дуже важать сенси, смисли, які цінні не лише тобі. Ти не маєш права перейти певну ідейну межу, червону лінію. Про це треба пам’ятати.»

Остап Лозинський /03.04.1983-6.01.2022/

 

Остап Лозинський у галереї Iconart Contemporary Sacred Art Gallery  мав чотири персональні проєкти. Перший «На образ і подобу» – портрети своїх друзів у різних манерах і образах, які не завершення виставки він їм і роздарував (жовтень 2016) .

 

Останній персональний проєкт Остап Лозинський відбувся у жовтні 2021 року в Iconart Contemporary Sacred Art Gallery і називався De Anima. Остап роздумував про душу, і про родинні зв'язки між нами, які творяться до народження і зберігаються після смерті, а також про багато інших речей, які тоді видавалися не до кінця зрозумілими, а зараз якось прочитуються по-новому...

 

Про це у розмовах-спогадах-підготовках до Остапового Стрітеня (14 лютого 2021 року, сороковий день відходу душі до Бога) згадувала Іванка Димид:

 

«Людське тіло – риштування, а душа – це собор. Ми всі є в риштуваннях і нашого храму не видно... Ми є закриті дошками, якимись своїми блоками, якимись шматами. І тільки коли це риштування-тіло падає, коли людина помирає, - ми бачимо красу собору, яка нам відкривається. Той Саграда Фамілія, чи якийсь інший храм, який будувався Остапом конкретно 38 років. Він будував храм своєї душі. І не випадково остання його виставка – De Anima, де він роздумував над душею. Мене це трохи так аж заковбасило, таку тему підняв! По перше, ніхто душу не малював... та й що це на нього найшло...»

 

Проєкт буде на виставці в «Шумі», а тут Остапова екскурсія про душу в «Іконарті».

 

Завдяки Андрію Зеленому  галерея «Шум» пробує намацати портрет Остапа у серії  відео до дня уродин митця, а також у першій його посмертній виставці «Перервана Лінія», у спогадах друзів, думках про нього сьогодні.

 

 

07.04.2023