Світло Юзефа Робаковського

У Муніципальному мистецькому центрі — перша виставка легендарного світового художника Юзефа Робаковського

 

22 березня дослідник та мистецтвознавець Володимир Когут прочитає спеціальну лекцію «Юзеф Робаковський — художник який змінив «фільм» і водночас все польське мистецтво опісля 1960-х років», чим відкриє освітню частину виставки. 


Виставку легенди польського та світового мистецтва Юзефа Робаковського відкрили напередодні у Львівському муніципальному мистецькому центрі. Фото та відеороботи, відібрані із 60-тирічної практики художника, заповнили галерейні зали Центру на вулиці Стефаника 11.

 

Це — перша виставка Робаковського в Україні та його перший візит до Львова. Партнерами виставки стали Фотогалерея міста Жешува (fotogaleria.erzeszow.pl), Центр міської історії Центрально-Східної Європи, фестиваль "Тетраматика", дослідник Володимир Когут. Автор був присутнім на відкритті експозиції 20 березня із партнеркою, польською акторкою та кінорежисеркою Малгожатою Потоцькою, яка також узяла участь у експозиції. Юзеф Робаковський здійснив авторську екскурсію виставкою. 

 

Юзеф Робаковський (Józef Robakowski), Galeria Wymany, Лодзь  Łódź, 2020. Фото: Андрій Бояров.

 

Директорка Львівського муніципального мистецького центру Роксолана Мицько зазначила : " Завжди трепетно приймати зірку мистецтва такої величини, як Юзеф Робаковський. Його бажання зробити велику виставку у Львові та приїхати в Україну особисто свідчить про те, що навіть у важкі часи ми не залишаємось самотніми, художники хочуть ділитися із нами своїм мистецтвом, а ми залюбки покажемо його місту.” 

 

Юзеф Робаковський, Вправа на дві руки (1976). Фото: Збіґнєв Варпеховський.

 

 

Робаковскі Лайт

 

Творчість Юзефа Робаковского найкраще окреслює назва теперішньої, зрештою першої у Львові та Україні, його виставки — "Увага:Світло!"

 

Усі його роботи, починаючи від ранніх експериментів з фотографією, ще наприкінці 1950-х (!) та у 1960-х, з кіноплівкою від 1970, а згодом відео чи цифровими носіями оперують світлочутливістю як засобом, методом та й власне меседжем —  так, його творчість чистий приклад коли medium is the message за Маклюеном* (Marshall McLuhan). А самі меседжі цих робіт завжди прості, прямі і зрозумілі, як промені. Їхня тематика і значення одночасно мерехтять як кольори в праці, від якої назва цього показу позичена — Attenion: Light! (Dedication to Paul Sharits) та часто-густо так само мають несподіваний звуковий супровід. І саме звук є також невід’ємною частиною його невпинного аудіо-візуального експерименту.

 

Список робіт і виставок Робаковского по цілому світі за понад 60 років (!) мистецької активності вимірюється тисячами, однак з часом згадані промені не стали затьмареними чи млявими. Актуальність та атрактивність посилу більшості з них навіть зросла, про що, сподіваюся, можна буде переконатися на виставці. Більшість цих праць знаходяться у близько 100 (!) значущих міжнародних збірках і колекціях сучасного мистецтва  —  на їх перелік тут також не було б місця, як і на кількох стінах Муніципального мистецького центру у Львові. Варто зазирнути на сторінку митця robakowski.eu, щоб ознайомитися з його багатою біографією та здобутками.

 

Але не можна не згадати, поза багатьма ініціативами та активністю в середовищі, про його власну міжнародну збірку та галерею у центрі Лодзі, яка називалася Galeria Wymiany. Лише минулого року після 35 років діяльності вона була переказана митцем до Музею Сучасного Мистецтва у Варшаві (MSN). Ось ця Wymiana або Обмін є іншим ключовим гаслом для розуміння творчості та широкої суспільної діяльності Робаковского. Від 1978 року Галерею Обміну разом з Юзефом вела його багаторічна партнерка на мистецькому та життєвому шляху Малгожата Потоцка, яка стане учасницею львівської презентації. Саме Galeria Wymiany створила теж архів власних праць Робаковского з есенціальної частини якого і створена його виставка у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

 

Андрій Бояров, куратор виставки Attention: LIGHT! (Увага: СВІТЛО! / Uwaga: ŚWIATŁO!)  Юзефа Робаковського у Львові 

 

Йозеф Робаковський. Фетиші (1987).

 

Сайт художника: robakowski.eu

Виставка Юзефа Робаковського Attention: LIGHT! / Увага: СВІТЛО! / Uwaga: ŚWIATŁO!  триватиме у Львові  до 15 травня 2023 року. 

Виставка вільна для відвідування щодня з 10:00 до 21:00.
Львів, Стефаника, 11
Код на брамі 27

21.03.2023