Виставка резидентів «Робочої кімнати»

В Івано-Франківську презентують роботи тимчасово переміщених митців

 

 

Упродовж трьох місяців 17 художників і художниць з різних міст України працювали у межах резиденції «Робоча кімната». Результатом художньої практики стала серія робіт про війну та пережитий митцями досвід. Уперше твори резидентів покажуть франківській публіці 4 червня, у приміщеннях галереї «Асортиментна кімната». Відео-перфоманси будуть демонструвати в Ляльковому театрі.

 

 

«Робоча кімната» — це резиденція-прихисток для тимчасово переміщених митців. Ідея належить кураторці та художниці Лесі Хоменко. Саме вона запропонувала галереї «Асортиментна кімната» створити робочий простір для митців, які змушені були покинути свої майстерні через близькість до зони бойових дій.

 

 

На початку повномасштабного вторгнення багато ініціатив виникало для митців, котрі виїжджали за кордон. Ті ж, хто залишався в Україні, не мав змоги продовжувати художню практику, переймаючись пошуком тимчасового житла та власною безпекою. Тому організаторам важливо було підтримати саме таких митців.

 

 

Резиденція стартувала 28 лютого в Івано-Франківську на базі галереї. Деякі митці долучилися віддалено і працювали з Чернівців, Львова, Закарпаття, а також у просторі «Хати-Майстерні» в Косівському районі. Через творчість митці розглядали питання дегуманізації, екології та історичної пам'яті у контексті війни. Згодом проєкт підтримали приватні меценати та низка українських і закордонних партнерів. Завдяки ним було створено фонд для термінових витрат на потреби резидентів.

 

 

До проєкту приєдналися сучасні українські митці та мисткині, серед яких Саша Курмаз, Катерина Алійник, Таїра Умарова, Ярослава Хоменко, Євген Арлов, Нікіта Кадан, Маша Леоненко, Євген Самборський, Лео Троценко, Ольга Єрємеєва, Ярема Малащук, Олександр Суровцов, Даніїл Галкін, Леся Хоменко, Жанна Кадирова, Олексій Сай та Катерина Бучацька.

 

 

Леся Хоменко, ініціаторка резиденції «Робоча кімната», кураторка, художниця: «Велика частина художніх робіт сьогодні експортується за кордон. Нам же важливо та цінно презентувати результати резиденції передусім в Україні. Створення нових матеріальних об’єктів у той час, коли нашу культурну спадщину фізично руйнує російська армія — це доказ життєздатності українського мистецтва. І це вкрай важливо транслювати не лише в локальному, й в глобальному контексті. Тому після серії виставок по Україні, деякі роботи ми покажемо за кордоном».

 

Анна Потьомкіна, кураторка «Асортиментної кімнати»: «З 24 лютого “Асортиментна кімната” перетворилась на відкритий порт для мисткинь та митців, які шукали не лише прихистку, але й спільного робочого простору, де можна продовжити мистецьку практику. На той момент ми не орієнтувались на результат, а лише на процес. І як часто буває в таких процесуально орієнтованих форматах, результат нас здивував — наразі ми маємо 62 нових роботи. Мені не дуже імпонує слово “унікальний”, але в цьому випадку воно виправдане — це унікальний колективний продукт, який створений у Франківську під впливом франківської атмосфери перших двох місяців повномасштабної війни».

 

 

Побачити твори і поспілкуватися з митцями у Франківську можна вже у цю суботу, 4 червня. Захід розпочнеться з перформансу Євгена Арлова в Ляльковому театрі о 18:00 і продовжиться в «Асортиментній кімнаті» з 18:30, де презентують решту робіт. Після франківської прем'єри виставка поїде до Марібора, Відня, Берліна та Ессену. Восени виставка повернеться в Україну та буде презентована в Дніпрі та Києві.

 

Окрім офлайнових виставок, твори резидентів презентують в онлайновому просторі. Дизайн-студія Kultura Studio, яка нещодавно здобула дві премії European Design Awards, на партнерських умовах створила дигітальну версію «Робочої кімнати». На сайті щотижня з'являтимуться нові роботи та нові митці.

 

 

 

Довідка:

 

Резиденція «Робоча кімната» реалізується мистецькою інституцією  «Асортиментна кімната» за логістичної підтримки простору «Хати-Майстерні» та агенції proto produkciia.

 

Проєкт став можливим завдяки підтримці партнерів: «Іншої Освіти» у межах проєкту «Сила тут» за підтримки Європейської комісії; Київської бієнале в рамках ініціативи з екстреної допомоги українській мистецькій та культурній спільноті; The Halloran Foundation; NKN / Network of Artist Residency places in Northern Germany; Ludwig Foundation; Miriam Cahn Foundation; FemFund.

 

03.06.2022