Arte.tv: «Опера на війні»

«Опера на війні»: франко-німецький телеканал Arte.tv випустив документальний фільм про Львівську національну оперу 

 

 

На франко-німецькому культурному телеканалі Arte.tv відбулася світова прем’єра документального фільму «Un opéra dans la guerre | Опера на війні» про діяльність Львівської національної опери під час війни. Оператором фільму став володар премії Emmy Вінсент Рембо (Vincent Rimbaux). 

 

Переглянути фільм французькою чи німецькою мовами можна тут .

 

33-хвилинний документальний фільм – унікальна історія про опір Львівської національної опери проти повномасштабного російського вторгнення на культурному фронті. Правдива та відверта розповідь про силу української культури, яка непідвладна цинічному руйнуванню російських загарбників.

 

 

Впродовж двох тижнів квітня 2022 року французько-польська команда журналістів у складі Пеґґі Брюґієр (Peggy Bruguière), Яцека Блащика (Jacek Blaszczyk) та відомого оператора Вінсента Рембо (Vincent Rimbaux), володаря міжнародної премії Emmy 2020, провели пліч-о-пліч з артистами Львівської національної опери. Команді вдалося відчути та зафіксувати увесь спектр непідробних емоцій колективу театру: хвилювання та напруження від звуків повітряної тривоги, сльози від безповоротних втрат рідних та радість від можливості знову виходити на сцену, не зважаючи на усі загрози. 

 

Впродовж фільму наскрізною лінією проходить особиста історія та реакція на обставини генерального директора-художнього керівника театру Василя Вовкуна, соліста опери Тараса Бережанського, провідних солістів балету і сімейної пари Ярини Котис та Олександра Омельченка.  

 

 

Незабаром фільм можна буде переглянути і з українськими субтитрами, а також команда планує презентувати розширену версію для українських глядачів.

 

Львівська національна опера висловлює щиру вдячність усім, хто долучився до творення цього фільму: ваша солідарність та співпережиття з українським народом робить перемогу України ще ближчою.

 

02.06.2022