Львівське мистецтво у Palazzo Mora

 

У Венеції відбувається головна мистецька подія у світі – 59-та художня бієнале.  Уперше за 127 років у в контексті бієнале влаштовано виставку художника зі Львова. «Воскресіння» – персональна експозиція Петра Сметани на бієнале Personal Structure.

 

 

«Попри те, що українські митці брали участь у цій події ще з 1900- тих років, в складі російської імперії, в складі павільйону СРСР, або із самостійними проектами, як от О. Архипенко у 1920-му, жодному львівському митцю не вдалося здійснити там виставки. Цей факт став викликом для мене як кураторки галереї «Зелена канапа».  Я узялася за написання кураторської пропозиції для національного павільйону України і як наслідок – отримала пропозицію від Європейського культурного центру в Італії  узяти участь у бієнале Personal Structures у Венеції.

 

З початком війни проект набув нового сенсу. Спочатку, поки представництво росії на бієнале не було скасоване – участь у бієнале стала принциповою. Не хотілося, щоб росія там була, а ми не змогли взяти участь, через їхню агресію, а отже програли на культурному фронті. А згодом, прийшло розуміння того, що нас прийшли денацифікувати, а отже знищити перш за все культурно. Важливо було не тільки домогтися культурних санкцій (що ми зрештою зробили: ECС та керівництво бієнале прийняло рішення скасувати присутність рф на бієнале), а й представити Україну на найвищому рівні ставши частиною культурної дипломатії України», –  розповідає кураторка проекту Олеся Домарадзька.

 

 

 «Формування концепції та матеріальне втілення серії робіт відбувались на тлі накопичення тривоги про подальшу безпеку нашої країни. Та представлені образи є органічним продовженням моїх мистецьких практик. Серія робіт представлена у Венеції була створена на початку 2022 року ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зараз вони зчитуються як пророчі образи. Картини великими зусиллями були доставлені у Венецію ще у перший тиждень війни. По тому росіяни почали перетворювати українські міста на руїни, людські життя в прах. Та образи закарбовані на полотнах не були передбаченням. Адже Україна перебуває у війні з росією вже більше восьми років через порушення державних кордонів, анексію Криму. Від агресії цієї країни ми потерпаємо століттями.

 

Об‘єкти, представлені на картинах, це конкретні споруди історичного значення, що постраждали через пасивність, брак захисту. В нашій історії ми бачимо, що наслідки тривалої бездіяльності такі ж страшні, як і різкий збройний напад.


Події після 24 лютого в певному сенсі змусили нас народились наново. Відкриття проекту відбувалось у час коли в Україні святкували Великдень. У цей тиждень ми символічно об‘єднуємось у стражданнях в очікуванні Воскресіння Христа», – зізнається художник  Петро Сметана.

 

 

«У проекті «Personal structures» бере участь біля 200 митців з цілого світу і виставка робіт Петра Сметани під назвою «Воскресіння» є надзвичайно актуальною і нікого не залишає байдужим. Гості виставки захоплювались високим професіоналізмом українського митця.

 

 Кожен гість під час розмови з нами проявив активну позицію в підтримці України. Хтось вирішив перерахувати частину коштів від продажу своїх картин, хтось почав організовувати благодійні заходи, концерти.

 

Під час відкриття продалась одна з картин Петра і наша команда передала частину коштів на благодійний фонд «Музейний кризовий центр», для підтримки інституцій на Сході України. Росіяни не тільки знищують українців, вони знищують цілеспрямовано і нашу культуру, більше 100 пам‘яток було зруйновано від початку повномасштабної війни. Культурні діячі з цілої України зараз воюють на своєму фронті проти країни агресора. Наша ціль зберегти культурні надбання і гідно презентувати Україну в цілому світі. І зараз у Венеції, в період бієнале Україна грандіозно себе презентувала», –  коментує співорганізаторка виставкм  Івона Лобан, очільниця проекту  «Під зорею Пінзеля».

 

 

Проект реалізований за підтримки спонсорської спілки бізнесменів Львова, Києва та Вінниці.

 

Виставка Петра Сметани в Palazzo Mora у Венеції триває до 27листопада, щоденно з 10.00 до 18.00 – вхід вільний.

 

02.05.2022