TOGETHER WITH UKRAINE

TOGETHER WITH UKRAINE: благодійні онлайн концерти найвідоміших творів української музики

 

 

Львівська національна опера у співпраці із партнером «KONTRAMARKA» презентують благодійний проєкт  «TOGETHER WITH UKRAINE» – серію онлайн-концертів відомих творів українських композиторів та світової класики. Приєднатися до онлайн-концертів зможуть глядачі у будь-якому куточку світу, придбавши квиток на трансляцію наживо із залу Львівської національної опери.

 

Кошти будуть спрямовані на благодійні ініціативи, підтримку українського народу та культури у час війни (зокрема, на потреби Військово-медичного клінічного центру західного регіону, що потребує закупівлі реанімаційного обладнання. Щомісяця таке новітнє обладнання зможе врятувати сотні життів наших захисників та цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії). 

 

Головною місією проєкту є збереження національного музичного надбання та його промоції в  світовому культурному просторі. Ми не можемо дозволити війні забрати чи знищити наші цінності та творчі здобутки, які створювалися століттями й передавалися через покоління. Музика має звучати і наповнювати людей енергією світла.

 

Презентація проєкту та перша онлайн-трансляція відбудеться вже 6 травня о 20:00 (19:00 за центральноєвропейським часом). Оркестр Львівської національної опери під керівництвом головного диригента Івана Чередніченка, чиї батьки були безжалісно вбиті російськими окупантами в місті Ірпіні, презентуватимуть проект доленосним твором симфонічної музики – Симфонією №3 Бориса Лятошинського. У складі оркестру будуть також музиканти з інших регіонів України, які вимушено покинули власні домівки.

 

Український композитор Борис Лятошинський (1895-1968) переслідуваний радянською владою і цензурою, потерпаючи від наклепів та утисків.  Показовим в цьому плані є його Симфонія №3, написана одразу після ІІ Світової війни. Після першого тріумфального виконання, симфонія отримала нищівну оцінку радянських критиків, і композитор змушений був частково переписати її. Трагічний емоційний твір, що передає переживання війни як трагедії для особистості та людства, був «незручним» для радянської влади, й названий «мотлохом, що потрібно спалити». Під час онлайн трансляції Симфонія №3 Бориса Лятошинського буде виконана у першій оригінальній редакції 1951 р.

 

 Надалі в програмі онлайн концертів будуть виконуватися найвідоміші симфонічні, оперні, хорові, камерні твори українських композиторів та світових класиків. Зокрема, це феєрія-опера Євгена Станковича «Коли цвіте папороть» (20 травня), «Духовні концерти» Дмитра Бортнянського (28 травня) та інструментальна музика Бориса Лятошинського (2 червня).

 

Сьогодні Львівська національна опера у своїх стінах приймає артистів з тих регіонів, які найбільше постраждали від обстрілів під час російської агресії в Україні. Відтак у презентації творів української спадщини обʼєднаються кращі виконавці із колективів України – Маріуполя, Харкова, Дніпра, Києва, Одеси та інших міст України.

 

Проєкт покликаний об’єднати мистецьке середовище світу довкола багаторічних культурних надбань України. Музичні твори та перформанси українських композиторів сприятимуть утвердженню української культурної айдентики у світі, а як наслідок сприятимуть побудові міцних культурних партнерств. Також частина виручених коштів забезпечить підтримку діяльності артистів зі всієї України, що зараз продовжують свою творчу роботу на базі Львівської національної опери.

 

Проєкт відбувається за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти. 

 

04.05.2022