«Асортиментна кімната» евакуює твори мистецтва

Команда франківської  «Асортиментної кімнати» приймає запити на евакуацію мистецьких робіт з різних міст України

 

Команда франківської галереї «Асортиментна кімната» запускає програму по евакуації та збереженню мистецьких робіт  –  насамперед з низових самоорганізованих просторів та майстерень художників та художниць, які змушені покидати свої міста. Адже саме такі роботи часто є найбільш вразливими до втрати протягом кризових ситуацій, бо не задокументовані в фондах та не мають структурованого місця зберігання.

 

 

«Асортиментна кімната» готова прийняти та тимчасово зберігати ці об’єкти у своїх просторах, поки російська агресія не буде відбита. Потім ці роботи повернуться  у свої простори та майстерні, до своїх авторів та власників, а також, сподіваємось, в каталоги міжнародних виставок.

 

 

«У воєнний час маємо ще більш дисципліновано робити те, що вміємо, та те, для чого ми створені. «Асортиментна кімната» була створена для підтримки локального мистецтва, а тепер ми маємо його не просто підтримати, а й зберегти», –  каже Аня Потьомкіна, кураторка галереї.

 

 

Програма розробляється в кризових умовах та має наразі кілька опцій:

 

 

ОТРИМАТИ ПІДТРИМКУ

 

Якщо ви як художник/ця або ваш самоорганізований мистецький простір потребує підтримки в евакуації робіт, зареєструйтесь тут.  Можна буде разом шукати логістичні можливості,  волонтери беруть на себе витрати з доставки, приймають обмежену форс-мажором відповідальність за зберігання.

 

 

НАДАТИ ПІДТРИМКУ

 

Якщо ви готові на волонтерських засадах допомогти у своєму місті з перевезенням робіт з точки А в точку Б (наприклад, з майстерні до пункту Нової пошти) або маєте можливість вивезти роботи машиною з міста, реєструйтесь тут. За потреби ініціатори програми можуть відшкодувати вартість бензину.

 

Якщо ви готові підтримати цю програму та задонейтити на транспортування й пересилку робіт, дайте знати тут.

 

 

За першу добу анонсу програми у «Асортиментної кімнати» в роботі опинилось чотири кейси з евакуації робіт (в тому числі, з Києва та Маріуполя), один з яких вже успішно реалізований. Наразі команда «Асортиментної» робить цю програму власним обмеженим людським та фінансовим ресурсом, тож шукають підтримки у українських та міжнародних партнерів.

 

 

«Так, людські життя важливіші за все, тому евакуація людей стоїть в найпершому пріоритеті. Разом з тим, ми вболіваємо за те, щоб ані в тилу, ані близько до фронтової лінії ми не втратити предмети візуального мистецтва. Адже ця війна  –  це ж також, безсумнівно, війна культур», –  каже Альона Каравай, одна зі співзасновниць «Асортиментної кімнати».

 

26.02.2022