Пряма трансляція опери Мирослава Скорика «Мойсей»

У Львівській національній опері легендарну оперу «Мойсей» Мирослава Скорика транслюватимуть наживо, виконуючи в залі без глядачів

 

31 жовтня 2021 року на сцені Львівської національної опери звучатиме опера «Мойсей» Мирослава Скорика – ювілейна вистава до 20-річчя прем’єри опери. На жаль, через локдаун вистава відбудеться у залі без глядачів, однак її транслюватимуть наживо на Facebook та YоuTube каналі театру за посиланням: https://youtu.be/pxBwud5hz8s

Початок трансляції о 18:00.

 

 

Оперу  «Мойсей» написав славетний український композитор Мирослав Скорик за однойменною поемою Івана Франка ексклюзивно на замовлення театру з нагоди його 100-річчя та з ініціативи тогочасного генерального директора Тадея Едера. Йому, вперше в історії української музики, вдалося заручитися підтримкою Ватикану для реалізації постановки цієї опери. Вже 20 років опера «Мойсей» Мирослава Скорика в режисурі польського режисера Збіґнєва Хшановського є у репертуарі Львівської національної опери, також поставлена у Національній опері України у Києві й виконувалася на гастрольних виступах, зокрема, на сцені «Великого театру» – Національної опери Варшави.

 

31 жовтня 2021 року опера «Мойсей» Мирослава Скорика вперше прозвучить під орудою відомого українського диригента Андрія Юркевича, головного диригента Національної опери ім. Марії Бієшу в Кишиневі, який з успіхом виступає на сценах кращих оперних театрів світу – в Італії, Німеччині, Франції, Бельгії, Монако, Греції, Польщі, Молдові, Чилі та ін.

 

Свого часу Андрій Юркевич асистував композиторові Мирославу Скорику під час прем’єрної постановки цієї опери у 2001 р., адже творчих шлях диригента розпочався саме на сцені Львівського оперного театру, а згодом талант й професіоналізм відкрив перед ним двері кращих оперних театрів світу.

 

Андрій Юркевич так пригадує свою співпрацю з Маестро Мирославом Скориком: «Під час постановки опери «Мойсей» я був асистентом Мирослава Скорика, і пригадую, як разом з ним ходив на уроки до виконавців, зокрема, до Олександра Громиша – народного артиста України, який був першим виконавцем партії Мойсея в однойменній опері. Тоді навіть Олександр Якович щось просив у пана Скорика і він змінював одразу якісь гармонії, вокальні ходи, вони обмінювалися думками. І було дуже цікаво спостерігати, тому що не кожен раз ти маєш можливість бути присутнім, коли корифей-композитор працює з корифеєм-вокалістом, і як народжується в такій співдружності щось справжнє, те, що залишиться назавжди».

 

 

Партію Мойсея виконає один із кращих українських басів сучасності – Сергій Магера, народний артист України, соліст Національної опери України у Києві, запрошений співак оперних театрів Німеччини, Польщі, Італії, Франції, Бельгії, Нідерландів, США та ін.

 

Серед виконавців – солісти Львівської національної опери Людмила Корсун, Роман Трохимук, Орест Сидір, Ігор Шевчук, Тетяна Вахновська, Андрій Бенюк, Олександр Зозуля, Юрій Шевчук, а також хор, балет та оркестр театру.

 

 

30.10.2021