Діагностувати Альцгеймера ЕЕГ

 

Простіший, швидший тест мозкових хвиль може спростити діагностування Альцгеймера  і виявити деменцію ще до прояву субєктивних симптомів. Розроблений британськими вченими тест «Fastball» полягає в демонстрації пацієнтам картинок повсякденних предметів і в паралельному записуванні мозкових хвиль через електроенцефалограму (ЕЕГ). Схема електродів виявляє, чи розпізнавання на основі памяті відбувається з відхиленнями, чи ні. В першому пілотному дослідженні відсоток вірогідності вже був вищим, ніж за класичних поведінкових тестів, повідомили науковці.


 

 

Альцгеймер – найчастіша причина деменції у старшому віці, проте досі немає ліків чи іншої можливості зробити процес деградації мозкової речовини зворотним. Отже, дуже важливо розпізнавати деменцію передчасно – тоді принаймні з’явиться шанс уповільнити процес деградації мозку. Сьогодні Альцгеймера діагностують тільки тоді, коли проявляються суб’єктивні помітні збої. На цей час деградація вже сильно вражає мозок.

 

«Тести, які ми зараз застосовуємо для розпізнавання Альцгеймера, не помічають перших 20 років хвороби, – пояснив провідний автор Джордж Стотарт (George Stothart) з Батського унівреситету (Велика Британія). – Тож ми втрачаємо неймовірні можливості завчасно допомогти пацієнтам».

 

У всьому світі науковці шукають нових методів розпізнавати хворобу Альцгеймера до того, як проявляться перші симптоми в поведінці. Для цього розробляють такі аналізи крові, що можуть виявляти специфічно альцгеймерівські біомаркери.

 

Іншу можливість для діагностики зараз запропонували Стотарт і його колеги. Їхній метод назвали «Fastball», і він потребує тільки незначної взаємодії з пацієнтами, а після незначних зусиль його можна впровадити в нормальну практику або навіть здійснювати вдома. Для цього потрібний ноутбук чи інший комп’ютер й шапка з електродами, що виявляє мозкові хвилі, пояснила команда.

 

Під час тесту, що триває кілька хвилин, учасникам у трьох циклах показують картинки повсякденних об’єктів, з них деякі повторюються, інші ж – ні. «Піддослідні не повинні ні розуміти тест, ні багато робити», – сказав Стотарт. Визначальними для діагностування є виявлені через енцефалограму мозкові хвилі. «Лише на підставі способу, у який вони реагують на показані картинки, ми можемо доходити висновків про роботу мозку».

 

В енцефалограмі піддослідних, хворих на Альцгеймера, проявляються делікатні зміни, що свідчать про відхилення в повторенні на основі пам’яті. «Нейропсихологічні методи та методи візуалізації вказують на те, що несвідоме пригадування та розпізнавання знайомого залежать від тих мозкових регіонів, що особливо рано вражає Альцгеймер: гіпокамп та периренальна кора (perirhinal cortex), – пояснили науковці. – Такі зміни неможливо виявити в поведінкових тестах, але “Fastball”  чутливий до цього дефіциту». 

 

Наскільки добре працює тест “Fastball”, Статарт та його команда перевірили в пілотному дослідженні за участі 20 пацієнтів, хворих на Альцгеймера на ще відносно ранніх стадіях, та на здорових учасниках контрольної групи різного віку. Для порівняння всі піддослідні пройшли додатково поширений тест на свідоме повторення та пригадування, що є звичною практикою при діагностуванні Альцгеймера.

 

Результат: тест з електроенцефалограмою (ЕЕГ) може ідентифікувати пацієнтів з Альцгеймером з певністю 86 %, натомість класичні психологічні тести досягають показника лише 63 %. Особливо помічним виявився тест для розрізнення нормального вікового дефіциту від патологічного: в поведінкових тестах повторення старших здорових піддослідних несильно відрізняється від повторення у мозку хворих на Альцгеймера. Але у “Fastball”-тесті різниця помітна, повідомили науковці.

 

На думку вчених, такий тест дасть змогу діагностувати Альцгеймера на 5 років раніше, ніж сучасні тести. Але також дослідники сподіваються, що часова шкала ще посунеться. «Ми перебуваємо лише на початковій стадії досліджень, – сказав Стосарт. – Тестуємо “Fastball” на все раніших етапах Альцгеймера та розширюємо мозкову активність, яку залучає тест».

 

Також команда працює над залученням вербального й розширеного візуального тестування. «Стратегічна ціль для діагностики полягає у виявленні деменції ще в середньому віці, задовго до появи симптомів, – сказав Стотарт. – Ми ще далеко від цього, але наші тести  це маленький крок на шляху до мети».




Тестування "Fastball"-тесту. Зображення: University of Bath.

 

 

Nadja Podbregar

Alzheimer-Diagnose per EEG?

University of Bath, 21. September 2021,Brain, 2021; doi: 10.1093/brain/awab154

Зображення 1: peterschreiber.media/ iStock

Зображення 2: University of Bath.

Зреферувала С.К.

23.09.2021