Бортнянський у Львівській опері

Львівська національна опера готується до унікальної прем’єри одразу двох опер українського композитора Дмитра Бортнянського

 

11 та 12 вересня у Львівській національній опері відбудеться довгоочікувана сучасна прем'єра опер «Сокіл» та «Алкід» українського композитора-класика, сучасника В. А. Моцарта – Дмитра Бортнянського.

 

 


Цих опер немає в репертуарі оперних театрів України, а їх виконання досі було епізодичним – на окремих фестивалях, концертних майданчиках. Тож прем’єра, присвячена 270-річчю Дмитра Бортнянського, уперше представить класичну спадщину української музики, що залишалася невідомою для широкого кола слухачів. 

 

Уперше постановку двох опер українського композитора-класика здійснює міжнародна команда на чолі з німецьким режисером Андреасом Вайріхом, сценографкою і дизайнеркою костюмів Анною Шеттль та відомою українською диригенткою Оксаною Линів. Хореограф-постановник проєкту – уже відомий львівській публіці італійській хореограф Марчелло Алджері. Із числа команди Львівської опери: хормейстер-постановник – Вадим Яценко, художник світла – Олександр Мезенцев. Постановка відбувається за підтримки Українського культурного фонду.  

 

 

Режисер Андреас Вайріх, який співпрацює з театрами й оперними фестивалями Німеччини, Швеції, Австрії, Японії та є режисером Баварської державної опери Мюнхена, ділиться враженнями від репетиційного процесу: «Це чудовий час із надзвичайними людьми. Я неймовірно вражений!». 

 

Серед числа виконавців – співаки і співачки Львівської національної опери, а також спеціально запрошені солісти, власники унікальних високих чоловічих голосів,  контертенори Станіслав Цема та Костянтин Деррі.  

 

 

Актуалізована постановка опер «Сокіл» та «Алкід» підніматиме важливі питання ізоляції, психологічного тиску, становлення індивідуальності. На глядачів чекатиме надзвичайно сучасна сценографія, дія відбуватиметься не лише на сцені, а й у глядачевому залі.  

 

 Одночасно із слухачами, прем’єру опер Д. Бортнянського побачать у всьому світі, адже запланована онлайн трансляція вистави 11 вересня.

 

Львівська національна опера запрошує також на камерні концерти музики Дмитра Бортнянського, а також безкоштовні лекції та зустріч з постановниками в рамках прем’єри.

 

 

Перелік заходів в рамках прем’єри опер «Сокіл» та «Алкід» Д. Бортнянського та відзначення 270-ої річниці з дня народження композитора:

 

8 вересня, середа

19:00 – концерт хорової музики «Бортнянський-270».

Хорові духовні концерти Дмитра Бортнянського у виконанні LvivOpera Chamber Choir. Диригент – Вадим Яценко (Дзеркальна зала театру).

 

10 вересня, п’ятниця

18:00 – здача вистави (генеральна репетиція) опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала театру).

 

11 вересня, субота

16:00 – Відкриваючи творчість Дмитра Бортнянського. Український та західноєвропейський погляд

Лекції про життя та творчість українського композитора від українських і західноєвропейських музикознавців (Дзеркальна зала).

Вхід вільний (вхідні запрошення – у касі театру)

18:00 – прем’єра опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала).

 

12 вересня, неділя

11:00 – зустріч-дискусія з постановниками опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» Оксаною Линів, Андреасом Вайріхом, Анною Шеттль, Юрієм Бервецьким, солістами опер (Дзеркальна зала)

Вхід вільний (вхідні запрошення – у касі театру)

15:00 – Бароко&Бортнянський. Концерт-презентація клавесину асоціації “Haliciana Schola Cantorum” (Дзеркальна зала). Ольга Шадріна-Личак (клавесин).

18:00 – прем’єра опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» (Глядачева зала).

 

Фото: Ельза Жеребчук.

 

 

04.09.2021