Генетичний коректор епігеному

Науковці так модифікували генетичні ножиці CRISPR/Cas9, що тепер можуть цілеспрямовано змінювати генетичну активність. Замість того, щоб різати геном, новий механізм CRISPRoff впливає винятково на епігеном  ті фрагменти ДНК, що блокують або вмикають зчитування генів. Це відкриває нові можливості для дослідження й терапії, оскільки епігенетичні ділянки відіграють важливу роль і для розвитку хвороб цивілізації.




Зображення: CIPhotos/ Getty images​.

 

 

Генетичні ножиці CRISPR/Cas9 – один із найважливіших інструментів сучасної генетичної технології та біомедицини. Він дає змогу цілеспрямовано різати геном, змінюючи його. Генетичні ножиці вселяють надію на те, що в майбутньому можна буде лікувати генетичні дефекти та спадкові хвороби.

 

Але техніка має темний бік. Хоча генетичні ножиці діють прицільніше, ніж попередні розробки, вони можуть зумовлювати незворотні мутації в небажаних місцях і в такий спосіб навіть підвищувати ризик захворіти на рак. Крім того, техніку втручання в геном вважають суперечливою з етичного погляду.

 

Команда на чолі з Джеймсом Нунезом (James Nunez) з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско розробили альтернативний метод: з CRISPR/Cas9 науковці забрали генетичні ножиці й замінили їх маленькими білковими машинами, що зумовлюють епігенетичні зміни в геномі. При цьому вони редагують не саме ДНК, а лише ті ділянки в геномі, що блокують ген або роблять його доступним для зчитування. Так епігеном впливає на генетичну активність людини.

 

На відміну від генетичних змін, така дія епігенетичних модифікацій зворотна – від природи епігеном з часом змінюється. «Генетичні та клітинні терапії – це майбутнє медицини, проте існують певні побоювання з приводу їхньої безпечності тоді, коли геном змінюють незворотно», – сказав колега Нунеза Люк Ґілберт (Luke Gilbert). Тож свій новий механізм під назвою CRISPRoff науковці розробили в такий спосіб, щоб він діяв тільки на епігеном.

 

Як за звичайного механізму класичного CRISPR/Cas9, новий CRISPRoff діє через так звані довгі некодуючі РНК, що прив’язуються до ланцюга ДНК в певних місцях. Тут вони доєднують до ДНК невеликі хімічні сполуки метильної групи (-CH3). 

 

Через таке метилювання в цій точці більше не вдається зчитати ДНК. Тож такий ген вимикається. Тести засвідчують, що зміни, які настають в результаті застосування CRISPRoff, зберігаються і при поділі клітини. Навіть після 450 клітинних поколінь ген у нащадку первинно модифікованої клітини залишався вимкненим.

 

Епігенетичне маркування залишається стабільним, навіть коли змінюється тип клітини. Це продемонстрували Нунез та його колеги, змушуючи плюрипотентні стовбурові клітини диференціюватися в нервові.

 

Хоч зміни у циклах поділу виглядають дуже стабільними, їх просто ліквідувати генно-технологічними методами. Для цього науковці розробили інструмент CRISPRon, що розчиняє причеплені до геному метильні групи й робить його знову придатним для зчитування.

 

Досі науковці виходили з того, що метильні групи можливі лише на конкретних ділянках ДНК-коду, зокрема на так званих CpG-острівцях. Ці регіони в геномі містять особливо багато основ цитозину (С) та гуаніну (G). Такі CpG-острівці містять близько двох третіх усіх генів. Іншу третину, згідно з поширеною теорією, не можна вимкнути через метилювання. Але Нунез та його колеги спростували це припущення.

 

«Наша робота демонструє: щоб вимкнути гени через метилювання, не потрібні CpG-острівців. Це і для нас стало великою несподіванкою», – сказав Ґілберт. Його колега Джонатан Вайсман (Jonathan Weissman) додає: «Зараз ми маємо простий інструмент, що може заблокувати більшість генів. Ми можемо це зробити щодо кількох генів водночас, не пошкоджуючи при цьому ДНК, і в такий спосіб всі зміни будуть зворотними. Це неймовірний інструмент контролю генетичної експресії».

 

На думку науковців, нова технологія цікава для дослідників і для медиків, що застосовують терапію, яка впливає на геном. При розвитку певних недуг – від вірусних інфекцій до певних форм раку – епігеном відіграє важливу роль.

 

Якою мірою CRISPRoff насправді можна застосувати в медицині, мають продемонструвати майбутні дослідження. Але зараз він може допомогти в базових дослідженнях. «Наші інструменти дають змогу досліджувати механізм успадкування, особливо епігенетичну спадщину, що наразі є загадкою для біомедичної науки», – сказав Нунез.

 

 

Elena Bernard

Ein Genwerkzeug fürs Epigenom 

University of California San Francisco, Whitehead Institute for Biomedical Research, Massachusetts Institute of Technology, 30/04/2021, Cell, 2021, doi: 10.1016/j.cell.2021.03.025

Зреферувала С.К.

16.05.2021