Відкриваючи українську музику

За що Іван Остапович отримав премію Ревуцького?

 

Директор Львівського органного залу Іван Остапович став лауреатом цьогорічної Державної премії ім. Л. Ревуцького. Про це повідомило Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.

 

Премія ім. Л. Ревуцького вручається Міністерством культури молодим митцям, віком до 30 років, за вагомий внесок у розвиток української музики. Премія має дві номінації: «композиторська творчість» та «концертно-виконавське мистецтво». Іван Остапович став лауреатом за другим напрямом — як диригент за концертну програму «Ukrainian Live: Стефанія Туркевич — Симфонія №1». 

Постер для додатка Ukrainian Live Classic. Автор Володимир Ольшанський.

 

«Це висока честь отримати Премію Ревуцького! — написав Іван Остапович на своїй сторінці у Facebook після оголошення результатів. — Премія присуджена за концертну програму з Першою симфонією Стефанії Туркевич. Це не було б можливо якби не спільна робота всієї нашої команди і особливо Тараса Демка! (співдиректора Львівського органного залу та керівника організації Collegium)».

 

Ми розпитала Івана та Тараса про премію, симфонічні прем’єри в Органному залі та популярність додатку з українською класичною музикою Ukrainian Live Classic, у якому можна вільно слухати запис "Симфонія №1 Стефанії Туркевич. Світова прем’єра. Ukrainian Festival Orchestra. Диригент Іван Остапович".

Директор Львівського органного залу Іван Остапович.

 

– Як виникла ідея подаватися на цьогорічну Премію ім. Л. Ревуцького та хто це здійснив?

 

І.: Премія імені Левка Ревуцького відома в музичному колі. Ми цього року вирішили, чому б нам не спробувати? Мою кандидатуру подавав офіційно Львівський будинок органної та камерної музики. За регламентом премії, можна подавати на конкурс осіб від інституцій — концерних залів, спілок композиторів тощо.

 

– Премія вручається одній особі, але ви вже зазначали у Facebook, що вважаєте її спільним здобутком усієї команди.

 

Т.: Ми трактуємо премію як здобуток команди. Це робота Органного залу, Галицького музичного товариства, ГО Collegium, нашої стратегії Ukrainian Live. Ми всі її розділяємо та пишаємося нею.

 

– Лауреатами премії ім. Л. Ревуцького в різні роки ставали композитори Вікторія Польова, Святослав Луньов, Алла Загайкевич, Іван Небесний, Золтан Алмаші, Любава Сидоренко, виконавці Андрій Павлов (скрипка), Оксана Литвиненко (віолончель), Антоній Баришевський (фортепіано) та багато-багато інших. Як ви почуваєте себе в такій компанії?

 

Т: Думаю, що в історії цієї премії ще такого не було, щоб отримав премію один, а радіють усі. Це дуже цінно! 

 

І.: Держава відзначає людей, які щось зробили для української музики. І всі зазначені  імена — відомі та видатні. Бути в їхньому колі — велика честь.

 

– Чому на здобуття премії подавали саме виконання Симфонії №1 Стефанії Туркевич, адже в 2020 році в Органному залі було багато гучних прем’єр?

 

І.: Стефанія Туркевич — унікальне ім'я в історії нашої культури, довгий час вона була незаслужено забута. Відкриття імені Туркевич може зробити великі зміни в розвитку та сприйнятті української музики. Це достойна композиторка, неординарна авторка, з особливим мистецьким поглядом і особливою технікою. Вона сильно відрізнялася від всіх композиторів свого часу, які писали в Україні. Уявіть, якби ми не знали Стравінського чи Шьонберга. Для української музики Туркевич має саме таке значення, її внесок дуже важливий, проте, на жаль, маловідомий.

 

– Після прем'єри Симфонії №1 в Органному відбулася прем'єра музики до балету «Руки» Стефанії Туркевич. На початку року відбувся онлайн-фестиваль Туркевич. Які наступні твори української композиторки ви також хочете представити публіці?

 

І.: Лише невелика кількість творів Туркевич були виконані і записані (і мова лише про вокальну музику, яка записав Павло Гунька), інших професійних записів ми до останнього часу взагалі не мали. Її спадщина дуже широка: вокальні, камерно-інструментальні, симфонічні твори, кілька балетів, дитячі опери. Тож перспективи дуже великі. В рамках нашої стратегії з промоції української музики Ukrainian Live ми би хотіли записати всю творчість Туркевич, зокрема і симфонічну, і камерно-інструментальну. Наступними будуть деякі її твори для струнного оркестру, які теж ніколи не були виконані.

Співдиректор Львівського органного залу та керівник "Collegium Management"  Тарас Демко.

 

– Прем’єра Симфонії №1  Сиефвній Туркевич стала презентацією мобільного додатка про класичну українську музику Ukrainian Live Classic. Додаток існує офіційно вже кілька місяців, чи можете ви розповісти, що вдалося зробити за цей час?

 

Т.: У нас вже є близько 15 тисяч завантажень. Це для мобільного додатка з класикою дуже багато, ми такого не очікували. І цей показник досі росте. А головне, що люди, як правило, не видаляють його з телефона. Це також добра тенденція. На сьогодні в Ukrainian Live Classic вже 100 доступних альбомів. На момент офіційного старту їх було 60. З жовтня ми опублікували ще 40. У додатку за цей час з’явилися твори таких композиторів як Геннадій Ляшенко, Михайло Вербицький, Ганна Гаврилець, Роман Сімович, Олександр Щетинський, Василь Барвінський та інші. Ці композитори дуже важливі для української культури. Насправді, немає жодного іншого сервісу в Україні, який би комплексно презентував наших композиторів і нашу музику. 

 

До кінця 2021 року ми плануємо здійснити реліз ще 50 альбомів. Це музика Порфирія Бажанського, Станіслава Людкевича, Романа Придаткевича, Антіна Рудницького... Ми запустили Patreon для Ukrainian Live Classic, який буде об'єднувати всіх охочих допомогти проєкту розвиватися. Ми сподіваємося, що завдяки ньому нам вдасться зробити реліз всіх запланованих альбомів до кінця року. На наступні роки плани ще більші.

 

– Хто наразі фінансує роботу додатку?

 

Т.: Гроші на розробку проєкту на самому початку виділив Український культурний фонд за результатами відкритого конкурсу. Наразі проєкт підтримується силами Львівського органного залу, Галицького музичного товариства.

 

І.: До речі, Ukrainian Live ввійшов у короткий список номінації «Цифровий проєкт року» Українського культурного фонду в 2020 році. Це для нас також велика честь.

Закликаємо усіх підписатися на наш Patreon і допомагати українській музиці звучати у вільному доступі.

 

– Останнє питання. На що ви витратите грошову винагороду премії ім. Ревуцького —  20 тис. грн?

 

Т.: Ці гроші, звичайно після вирахування податків, підуть на інституційну діяльність Ukrainian Live Classic. Це, так би мовити, перший наш «патрон».

 

І.: Сподіваємося здійснити ще більше якісних записів та гідних проєктів.

 

Розмовляла Діана Коломоєць.

 

Фото: Ольга Дмитрів.

 

 

 

19.03.2021