Літо стає довшим

 

Раніше всі пори року тривали приблизно однаково, але зараз літо стає довшим. Сьогодні воно вже на 17 днів довше, ніж 1950 року, доводять дослідження. Весна, осінь і зима стають коротшими майже по всій Північній півкулі. Якщо ця тенденція збережеться, 2100 року літо триватиме майже пів року — із суттєвими наслідками для людства, природи й погоди.




Зображення: Wang et al./ Geophysical Research Letters, AGU​.

 

Кліматичні зміни зумовлюють не лише потепління, вони зміщують кліматичні зони та впливають на природу. Дослідження демонструють: навесні рослини проростають і розквітають все раніше, а це подекуди зумовлює продовження вегетаційного періоду. В деяких регіонах змістилися та стали коротшими сезони дощів, в інших тепер сильніші літні засухи.

 

Що такі тенденції означають для кліматичних сезонів у Північній півкулі, детальніше проаналізували вчені на чолі з Цзямінь Ван (Jiamin Wang) з Університету Ланьчжоу в Китаї. Для цього вчені проаналізували погодні дані в помірних широтах Північної півкулі у період з 1852 по 2011 роки та використали кілька кліматичних моделей, щоби проаналізувати тенденцію.

 

На підставі виявлених тенденцій науковці висловили свої кліматичні прогнози до 2100 року. Аби зробити межі між порами року придатними для порівняння в різних регіонах, попри відмінності локального клімату, науковці послуговувалися критерієм відносної температури: вони назвали ті літні дні, що належали до 25% найтепліших у році. Взимку були 25% днів із найнижчою температурою. Весна та осінь розташувалися між літом і зимою.

 

Результат: з 1952 року пори року суттєво змістилися. Літо стало тривалішим, а весна, осінь та зима — коротшими. Зокрема кількість літніх днів зросла з 78 до 95, а починається воно сьогодні на 2,5 дні швидше. В середньому літо в Північній кулі ставало довшим на 4,2 дні кожні десять років, повідомили науковці.

 

Інші три сезони стали коротшими: зима сьогодні триває 115 днів (щороку вона стає на 2,1 дні коротшою). Водночас початок зими відсувається на приблизно пів дня кожні 10 років. З 1950 року весна та осінь ставали коротшими на майже один день кожне десятиліття. Найпомітніше зміщення пір року проявляється в районі Середземного моря і в Тибеті, сказали Ван та його колеги.

 

Змінилися також температури, властиві різним сезонам. «Літо стало тривалішим і спекотнішим, зима — коротшою та помірнішою», — сказав співавтор Юпін Ґуань (Yuping Guan) з Китайської академії наук. Температури літа зростали на 0,089 градуса кожні 10 років, натомість зима ставала теплішою на 0,26 градуса кожне десятиріччя.




Зображення: Wang et al./ Geophysical Research Letters, AGU​.


 

«Крім того, з 1950 року влітку суттєво зросли частота, тривалість та інтенсивність спеки», — визначили вчені. Натомість весна похолоднішала. «Весна, що приходить раніше і стає холоднішою, означає підвищений ризик для рослин», — пояснюють науковці. Адже тепер частіше вдаряють заморозки, що шкодять рослинами, які передчасно проросли.

 

Головну причину зміщення пір року науковці вбачають у кліматичних змінах. Адже виявлена тенденція була відсутньою в симуляціях, коли забирали чинник глобального потепління. «Тобто антропогенний парниковий ефект — головний для змін тривалості та зміщення початку чотирьох пір року», — констатував Ван і його команда.

 

Якщо кліматичні зміни триватимуть, пори року продовжать змінюватися. Якою мірою, науковці визначили за допомогою власних кліматичних моделей. За екстремального сценарію без ефективних заходів кліматичного захисту літо 2100 року в середньому триватиме 166 днів — практично пів року. Зима натомість займе тільки 31 день. Весна та літо будуть починатися майже на місяць раніше, зима та осінь — на місяць пізніше.

 

Для природи та людства ці зміни не пройдуть безслідно, наголосили Ван та його команда: «Змінені пори роки руйнуватимуть сільське господарство та біоритми видів», — пояснили вчені. Навесні багато видів утратить здатність синхронізувати свій шлюбний період і період висиджування з вегетаційним циклом, а взимку все частіше бракуватиме морозу як кліматичного сигналу.

 

«Крім того, тепліше й триваліше літо сприятиме спеці, штормам і лісовим пожежам, у результаті чого зростуть ризики для людей», — попереджають науковці. Коротка й помірна зима може, своєю чергою, сприяти зимовим бурям і короткочасним похолоданням — як, наприклад, у Техасі.

 

 

Nadja Podbregar

Unsere Sommer werden länger 

Geophysical Research Letters, 10/03/2021 doi: 10.1029/2020GL091753,

Зреферувала С. К.

17.03.2021