Пам’яті  трьох незабутніх

«Львівські Дон Кіхоти»: Львівська національна опера вшанує пам’ять трьох культових українських режисерів

 

Перформанс, концерт із улюблених творів та балет, перегляд документальних фільмів й експонування речей із приватних колекцій: 12 та 13 березня у Львівській національній опері вшановуватимуть пам’ять трьох відомих українських режисерів – Сергія Проскурні, Романа Віктюка та Ярослава Федоришина.

 

 

Відомі львів’яни Ярослав Федоришин, Роман Віктюк та Сергій Проскурня один за одним покинули цей світ упродовж року. За словами генерального директора-художнього керівника театру Василя Вовкуна, усі три режисери за життя отримали пропозицію від Львівської національної опери поставити на сцені театру одну із вистав. На жаль, цей задум так і залишився нездійсненим, а захід «Львівські Дон Кіхоти», під час якого відбудуться мистецькі акції на різних майданчиках та сценах театру, покликаний вшанувати пам’ять цих митців.

 

Сергій Проскурня (28 листопада 1957 – 1 лютого 2021)

 

Театральний режисер, продюсер, лауреат премії Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» та премії імені Сергія Данченка. Організатор театральних фестивалів, концертів та мистецьких проєктів.

Співзасновник мистецького об’єднання «Дзиґа» у Львові (1993 р.) та першого фестивалю «Червона Рута» (1989 р.)

У 2009 р. працював генеральним директором-художнім керівником Одеської національної опери, згодом – художнім керівником музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка в Черкасах.

 

Роман Віктюк (28 жовтня 1936 – 17 листопада 2020) 

 

Театральний режисер та актор, народний артист України, лауреат театральної премії Maratea Центру європейської драматургії.

Народився і розпочинав свою професійну діяльність у Львові. Працював у театрах України, Росії, Латвії, Литви, Фінляндії, США, Італії, Греції, Ізраїлю тощо.

У 1991 р. заснував «Театр Романа Віктюка» у Москві.

Входить до американської версії списку «50 людей, які найбільше вплинули на другу половину ХХ століття».

Автор понад 200 театральних постановок.

 

 

Ярослав Федоришин (25 червня 1955 – 20 березня 2020) 

 

Театральний діяч, режисер, актор, заслужений діяч мистецтв України.

У 1976 р., після закінчення театрального інституту, переїхав до Львова, де став актором Львівського ТЮГу.

Стажувався в Польщі у режисера Кшиштофа Зануссі.

У 1990 р. разом із однодумцями заснував театр «Воскресіння», у якому поєдналися духовні традиції класичного театру і сучасні форми.

У 1992 р. очолив Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев», який відбувається що два роки у Львові. 

 

Програма заходів відбуватиметься у декількох локаціях: 12 березня – це ранкова заупокійна Літургія; покладання квітів на могилах Ярослава Федоришина та Романа Віктюка на Личаківському цвинтарі; а згодом дійство перенесеться у стіни Львівської національної опери – у фоє театру відбудеться інтерактивна акція «Пересотворені», під час якої прозвучать спогади про режисерів, транслюватимуться документальні фільми, експонуватимуться особисті речі митців і відбудеться перформанс Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». У Дзеркальні залі театру відбудеться концерт пам’яті за участі Ігоря Муравйова (скрипка), Євгена Громова (фортепіано), артистів балету Львівської національної опери (балетмейстер – Сергій Наєнко)  та Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». На завершення дня у глядацькій залі покажуть балет «Дон Кіхот» Л. Мінкуса.

 

Вхід на інтерактивну акцію «Пересотворені» та концерт пам'яті «Львівські Дон Кіхоти» відбуватиметься за запрошеннями. Зважаючи на чинні карантинні обмеження, кількість запрошень є лімітованою.

 

Уже 13 березня у Дзеркальній залі театру відбудеться концерт пам’яті «Колискова для Проскурні» піаніста Євгена Громова, який охоплюватиме твори від Й. С. Баха до Ф. Шопена, які були улюбленими для режисера Сергія Проскурні, або ж пов’язані з його творчістю.

 

 

Програма заходів:

 

12 березня

10:00 – Заупокійна Літургія

(Гарнізонний храм Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, вул. Театральна, 11)

12:00 – Покладання квітів на могилах Ярослава Федоришина, Романа Віктюка

(Личаківський цвинтар, вул. Мечникова, 33)

14:00 – Інтерактивна акція «Пересотворені». Спогади, спілкування, перегляд документальних фільмів, перформанс Львівського академічного духовного театру «Воскресіння»

(Фоє Львівської національної опери, просп. Свободи, 28, вхід за запрошеннями)

15:00 – Концерт пам’яті «Львівські Дон Кіхоти»

 (Дзеркальна зала театру, вхід за запрошеннями)

18:00 – Балет «Дон Кіхот» Л. Мінкуса

(Глядацька зала театру)

 

 

13 березня

15:00 – Концерт пам’яті «Колискова для Проскурні».

Сольний концерт піаніста Євгена Громова, присвячений пам’яті відомого українського режисера Сергія Проскурні.

(Дзеркальна зала театру)

 



 

 

11.03.2021