«60 років Незалежності» Олега Тістола

Плани на майбутнє замість підсумків: виставка «60 років Незалежності» Олега Тістола у Львові

 

 

У виставкових залах Музею модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького відкрилася персональна виставка художника Олега Тістола «60 років Незалежності» — насичена, різноманітна, сповнена несподіваних творів та експозиційних рішень.

 

 

Олег Тістол — один із найяскравіших і найхаризматичніших представників актуальної вітчизняної мистецької сцени. Він належить до ключових учасників «нової хвилі» або “українського необароко”, що стояло біля джерел сучасного мистецтва незалежної України. За його плечима участь у багатьох міжнародних проєктах, включно з Венеційською бієнале та бієнале в Сан-Паулу. У художньому арсеналі Тістола насамперед живопис, але є також графіка, фото, скульптура, текстиль, інсталяції і… безмежна іронія.

 

 

Персональні виставки митця відбуваються не так часто, тому кожного разу — це подія помітна і особлива. А персональний проєкт «60 років Незалежності» — особливий у всіх сенсах.  

 

 

По-перше, ця виставка свого роду «ювілейна» (тут стоять лапки, бо сам художник категорично відмовляється від такого визначення) і представляє не лише останні проєкти, а й фрагменти з усього обширу творчості — від найперших учнівських творів, що ніколи ще не виставлялися, до найновіших, написаних безпосередньо перед виставкою, які також експонуються вперше. Поряд із цим можна побачити роботи з уже відомих серій художника: «Гори», «Проєкт українських грошей», «Нацгеографія», «Ю.Бе.Ка.».  Не поділені за хронологічною чи тематичною ознакою, а зібрані  у єдиний колаж, барвистий і енергійний мікс, усі ці твори демонструють, наскільки багатогранною і водночас цілісною є творчість Олега Тістола.

 

По-друге,  у самій назві виставки та у представлених на ній роботах закладена одна з ключових ідей, яка йде крізь увесь творчий і загалом життєвий шлях Тістола, – ідея незалежності. Авторське становлення художника відбувалося якраз паралельно з перебудовою та настанням державної Незалежності. І у своїх роботах він завжди приділяв та приділяє  багато уваги історії та геополітиці, ніколи не залишаючись осторонь і стверджуючи: «Художник — це людина, яка живе в реальності». Також Тістол завжди наголошує на незалежності творчій — свободі від чужих оцінок, від необхідності підлаштовуватися під вимоги інституцій чи ринку.

 

 

По-третє, особливою є презентація проєкту саме у Львові, адже тут художник навчався в Академії мистецтв. Для Тістола Львів — місце, де минули студентські роки, сповнене безліччю веселих і романтичних спогадів, добре знайоме та близьке за духом. І хоча виставка перед цим була презентована в Луцьку в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, сюрпризом і особливістю львівського показу стали камерні студентські роботи, створені у Львові 80-х студентом Тістолом, які вперше зустрілися з глядачем від моменту свого створення.

 

 

Cлово «ретроспектива» до цієї виставки не пасує, бо передбачає обернення назад, а Тістол завжди фокусується на теперішньому моменті та на векторі руху в бік майбутнього. Будучи переконаним оптимістом, сам художник говорить: «Якщо і повертатися до минулого, то робити це максимально позитивно і конструктивно. Даний проєкт — імітація звіту про минуле, а насправді — можливість скласти плани на майбутнє».

 

 

Тож усім, хто має бажання дізнатися плани на майбутнє Олега Тістола, а, може, і здобути щось для складання власних планів, небанальний і справді ексклюзивний проєкт «60 років Незалежності» варто побачити на власні очі. Зробити це можна до 8 листопада у Музеї модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

 

 

Фото: Олена Субач

 

12.10.2020