Центральна Європа

150 років тому, 17 червня 1866 року Австрійське цісарство оголосило війну Прусському королівству. Протистояння двох концепцій об’єднання німецьких земель перейшло у стадію військового конфлікту.   Австрійська цісарська династія не позбулася мрій про відродження Священної Римської імперії Німецького народу під своїм пануванням. Це означало створення Великонімецької держави з включенням не лише німецьких етнічних земель, але й Чехії (Богемії), Угорщини, Хорватії, Трансильванії і навіть Галичини.
Американські солдати з німецькими дівчатами. На задньому плані – радянські офіцери. Берлін, 1945    
Відень, в лютім 1916.   В новорічнім числї "Нового Времени" (ч. 14301) появила ся дуже знаменна редакційна статя п. з. "Славянство", з якою годить ся зaпізнати ширші круги нашої суспільности.   "Новоє Время", що було головним проповідником російського панслявізму і в його імени безнастанно бороло ся з всїлякими сепаратизмами, а особливо з українством, проголосило тут по раз перший щиро й докладно лїквідацію своєї головної й улюбленої ідеї, не побоявшись поглянути правдї в очи.  
В числах 120. і 121. минувшого річника "Дѣла" помістив я був розправу про Зельмана, верховного бога нашого краю за часів поганства. З тексту пісни, з обрядів при Зельмановій гагілцї, як і з историчних свідоцтв старинних писателїв грецких виказував я хибність розповсюдненої у нас думки, що нїби-то Зельман є именем якогось дрогобицкого жида, котрий жив за часів Польщі і держав наші церкви в арендї. Що моя розвідка могла декому не подобатись, річ зовсїм природна; розставатись з улюбленою думкою, нїкому не приходить ся легко.