«Pentecost»   у демнянському костелі

 

 Перший театр у рамках проекту «Під Зорею Пінзеля» відкриє свій 101-й театральний сезон  виставою «Pentecost» у автентичних декораціях костелу Матері Божої в селі Демня Миколаївського району на Львівщині.

 

 

Вистава «Pentecost» є в репертуарі Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва вже кілька років, але в костелі Матері Божої села Демні вона прозвучить по-особливому.

 

 

Споруджений 1913 року храм тепер за призначенням не використовують, тож він разом з багатьма іншими культурними пам’ятками України, потребує консервації і реставрації, інакше зможе повторити долю численних зруйнованих храмів нашої країни.

 

 

Простір покинутого храму  підсилить і закцентує теми, які  порушує режисер Лариса Діденко у свої виставі «Pentecost»: дискусії про цінності, гуманізм, про культуру, яка стала заручником політики. Окрім того, сама дія вистави розгортається у покинутій балканській церкві. Для акторів, режисера, творців вистави така реалістична локація стане унікальним досвідом та додасть нових відтінків у їхній роботі, а для глядачів – нових сенсів у прочитанні режисерського задуму.

 

 

«Спершу ми планували зіграти виставу у визначному місці – перед закинутим костелом Всіх Святих (1758 р.) у с. Годовиця.  Храм є ровесником собору Св. Юра. Він будувався в той же час та тими ж майстрами, що й основна святиня греко-католиків. Його архітектор Бернард Меретин, але найбільше відомий він своїм вівтарем – творінням рук видатного Іоана Пінзеля. У 2012-13 рр. роботи з вівтаря костелу стали основою виставки у Луврі. Тоді всі захоплювались творчістю скульптора, вивчали його роботи та обіцяли гідно вшанувати спадщину великого майстра. Однак, ейфорія минула, і нині костел у Годовиці перебуває у жахливому стані. І щоб привернути увагу до костелу задля його порятунку, Перший театр  розпочав співпрацю із ГО «Арт-студія Івони Лобан» у рамках проєкту «Під Зорею Пінзеля». Однак, через карантинні обмеження, нам довелось перенести подію  з с. Годовиця на локацію», - розповів директор-художній керівник Першого театру Юрій Мисак на прес-конференції з нагоди відкриття театрального сезону, що відбулася 18 серпня у підземеллях гарнізонного храму у Львові.

 

 

Юрій Мисак зізнається, що про Демню довідався випадково. «Але коли ми дізналися про це село), про його закинуті пам’ятки культури, то зрозуміли, що маємо зіграти виставу «Pentecost» саме тут, щоб розповісти світові про унікальні пам’ятки України, які потребують негайного порятунку», - наголошує Юрій Мисак.

 

 

Зараз с. Демня нагадує «музей» кам'яних скульптур під відкритим небом, але його історія незаслужено забута. Звідси родом три брати Дзиндри, чиї скульптури відомі не лише в Україні, а й світі. Саме тут похований відомий землевласник і меценат граф Станіслав Скарбек: на його кошти у 1842 р. зведено перший у Львові і третій за своїми розмірами театр Європи (тепер – театр ім. М. Заньковецької). Тут  1840 р. граф заснував «Інститут для сиріт і убогих», а у 1846 р. він  створив «Фундацію пенсій для акторів, режисерів, співаків театру графа Скарбка у Львові».

 

 

Можливість зіграти виставу «Pentecost» у с. Демні Перший театр здобув завдяки перемозі на конкурсі надання фінансової підтримки на реалізацію заходів у галузі культури на території м. Львова в рамках святкування Дня незалежності України, а також у співпраці з ГО «Арт-студія Івони Лобан» (проєкт «Під Зорею Пінзеля» отримав підтримку від Львівської обласної державної адміністрації).

 

 

«Ми переконані, що мистецтво здатне привернути увагу громадськості та держави до збереження національної культурної спадщини України. Саме тому, Перший театр спільно з проєктом «Під Зорею Пінзеля» об’єднав зусилля, щоб  показати виставу «Pentecost» у закинутому костелі Матері Божої с. Демня», - сказала Івона Лобан.

 

 

Перший театр готує й інші сюрпризи для своїх глядачів. У 101-му сезоні він презентуватиме проєкт «Перший просто неба», у рамках якого перенесе свої вистави на літній майданчик, що дасть змогу працювати опен-ейр  з дотриманням карантинних вимог.

19.08.2020