◦ ◦ ◦ ◦

З крівавого шляху галицької армії. Від особи, що була свідком останніх подій на Україні одержали ми такі інформації:

З галицької армії, що перейшла була до большевиків створено три бриґади: 1. бриґада червоних Січових Стрільців, IІ. бриґада, зложена з давного І. корпусу і ІІІ. бриґада, з давного ІІІ. корпусу ІІІ бриґади виеквіповано і вислано на весну на фронт.

Одначе в тім часі відносини між большевиками і Галичанами постійно погіршувалися. Дійшло до того, що галицька команда рішилася в порозумінню з повстанцями підняти загальне повстання проти большевиків. Це повстання розпочала II. бриґада, що стояла під цю пору в селі Микулинцях, коло Літиня, поночи з дня 24. на 25. квітня ц. р. Між українськими і большевицькими відділами прийшло до бою. Під цю пору надійшли польські відділи. До польської команди вислано делєґатів в справі переговорів. Від них Поляки зажадали, аби українські відділи зложили на разі зброю, яку опісля їм віддадуть. Українці справді зложили зброю, тоді Поляки їм заявили, що вони інтерновані. Загалом обезоружено частину І. бриґади в Козятині, цілу II. бриґаду зі штабом і частину IIІ. бриґади коло Ялтушкова. Обезоружені частини Поляки так розмістили: І. бриґаду в Фридріхівці під Волочисками, II. бриґаду частину в Шепетівці, а частину в Фрідріхівці, III. бриґаду в Проскурові, а часть теж у Фрідріхівці. Санітарний персонал розпущено домів. Друга частина І. бриґади передерлася до ґрупи ґенерала Павленка, де бореться проти большевиків, а друга частина ІІІ. бриґади в силі 10.000 кінноти під проводом сотн. Шепаровича передерлася на південь, долучилася з повстанцями і при їх допомозі зайняла Одесу.

 

Концерт на дохід голодуючої Гуцульщини відбудеться в найблищім часі. Уладженням концерту займається "Кружок Українок". В концерті виступить мішаний хор "Львівського Бояна" і ряд солісток та солістів. "Львівський Боян" відкликується отсим до своїх членів, щоби явилися можливо найчисленнійше на пробу в понеділок (виїмково), дня 10 н. ст. мая точно о год. 7. вечер м. Слідуючі проби визначиться в понеділок.

 

Гідне наслідування. Торговельно-промислова Спілка "Відбудова" у Львові, зложила на голодуючих Гуцулів 7.000 марок. Инші українські товариства і інституції повинні піти за цим гарним приміром.

 

Закінчення садівничо-городничого курсу, уладженого Краєвим Товариством господарським "Сільський Господар" у Львові відбулося дня 4. с. м. в домівці монастиря СС. Василіянок при вул. Потоцького в присутности Митрополита ґр. Шептицького, Вп. Ігуменів Монастирів СС. Василіянок, від укр. Комітету опіки над сиротами о. Лициняка, президента Краєвого Товариства госп. "Сільський Господар" радника Дра М. Коцюби і референтів Тва "С. Г." інж. Ю. Павликовського, дипл. аґр. М. Холєвчука і інсп. Кучери.

Іспит учасниць курсу відбувся на городі Монастиря СС. Василіянок. Учасниці поділено на ґрупи, з яких кожда мала виконати визначені праці як: засадити овочеве деревце та приладити грядки під засів моркви, зглядно петрушки, гороху, фасолі і огірків. В часі праць Др М. Коцюба, інж. Павликовський і провідник курсу інсп. Кучера задавали ученицям питання, на які всі учасниці давали влучні відповіди.

По іспиті удалися Вп. гості і учасниці до викладової салі. Тут п. радн. Др М. Коцюба у своїй промові подякував о. Митрополитови за опіку над сиротами і дозвіл на відбування практичних курсів в монастирі СС. Василіянок. До учасниць звернувся з батьківським зазивом, щоби по можности використували набуті відомости не лишень для власного ужитку, але щоби несли господарську просвіту між нapід. Опісля одержали учасниці фреквентаційні свідоцтва і госп. видавництва "Сільського Господаря". В курсі взяло участь 24 учасниць, а саме учениці жін. учит. семінаря, ґімназії, видїлової та торговельної школи.

 

"Федералістичні" збитки! На днях конфінувало Староство в Яворові о. Івана Нагурського в Курниках, який від року, по повороті з Вадовиць, перебував на вільній стопі.

 

Загальні збори Тов. "Український фонд воєнних вдів і сиріт" у Львові відбулися в суботу о год. 4. по пол. в салі засідань Ставропигійського Інституту. Президентом Товариства вибрано проф. д-р Кирила Студинського; до управи увійшли: д-р Володимир Бачинський, д-р Лев Бачинський (Станиславів), Ольга Бачинська, о. д-р Ярослав Лeвицький, проф. Іван Боднар (Тернопіль), Василь Весоловський, д-р Степан Витвицький, проф. Михайло Галущинський, о. д-р Тит Галущинський, д-р Антін Гарасимів (Стрий), д-р Антін Горбачевський (Дрогобич), д-р Альфред Говикович, о. мітр. Іван Гордієвський (Станиславів), дир. Роман Гамчикевич (Перемишль), ред. Федь Федорців, о. Юліян Дзерович, Антін Іванович, Олена Кисілевська (Коломия), радн. Олександер Кмицикевич, Стефанія Козакова, Ярослав Колтунюк, д-р Іван Куровець, о. Лициняк, о. Омелян Мартинович, д-р Маріян Паньчишин, Евген Сельський, Юрій Сидорак, Михайло Стефанівський, д-р Лев Ганкевич, о. д-р Стефан Юрик (Золочів).

 

Маніфестації Жидів. З нагоди признання Палестини Жидам відбулася в суботу пополудни у Львові велика маніфестація Жидів. Подібні маніфестації відбулися у Варшаві та инших містах.

 

З судової салі. Перед судом Д.О.Ґ. у Львові велася через два дні розправи проти 28 жовнярів 14 полку польських уланів в Жовкві, обжалованих за самовільні реквізиції та рабунки, яких вони допустилися в зимі минулого року. Вчера оголошено вирок, яким засуджено 8 уланів на 2 до 8 місяців тюрми, акти 5 уланів відіслано до слідчого судії, для доповнення слідства, прочих увільнено.

 

Громадська думка

 

10.05.1920

До теми