Торговельну війну між США і Китаєм призупинено. 

Сторонам вдалося домовитися щодо багатьох принципових питань, хоча остаточної угоди ще не підписано.

 

 

Вашінґтон і Пекін домовилися про перемир'я в торговельній війні, яка за півтора року завдала світовій економіці збитків на сотні мільярдів доларів. Нову угода оголошено, але ще не підписано. Сторони сподіваються зробити це в січні. Про це повідомило радіо Voice of America

 

Білий дім і Офіс торговельного представника США поширили інформацію щодо деталей першої фази домовленостей з Китаєм про двосторонню торгівлю. Згідно зі заявою Білого дому, поступу досягнуто у кількох «критично важливих напрямках». Китай погодився провести структурні реформи в царинах захисту інтелектуальної власності, технологічних трансферів, сільського господарства, фінансових послуг, валютного обміну. У відповідь США погодилися серйозно модифікувати систему митних тарифів на китайських імпорт.

 

Торговельний представник США Роберт Лайтгайзер (Robert Lighthizer) повідомив, що Китай погодився за наступні два роки закупити на 200 млрд більше додаткових американських товарів і послуг. Зокрема, Китай погодився закуповувати додатково на 32 млрд доларів американської сільськогосподарської продукції – тобто приблизно на 16 млрд більше, ніж у 2017 році.

 

США погодилися знизити мита на частину китайського імпорту, знижені ставки набудуть чинності через 30 днів після підписання угоди. Сторони також домовилися створити механізми врегулювання торговельних суперечок. Лайтгайзер назвав досягнуту угоду «дуже, дуже важливим кроком уперед».

 

Угода покликана таким чином скоротити велетенський дефіцит торгівлі США з Китаєм, пом'якшивши одну з причин конфлікту. Однак багато спірних питань все ще залишаються невирішеними.

15.12.2019