◦ ◦ ◦ ◦

Колчак під протекторатом Японії.

 

Як доносять з Москви, Колчак постановив віддатися під протекторат Японії, а навіть признати її зверхність, щоби дістати поміч з боку японських військ проти большевиків.

 

Японія обсадила Камчатку.

 

З Нового Йорку доносять: Американська преса домагається незалежности Кореї, бо не булоби дуже невигідне для Японії. У віповіди на на окупацію обсадила Японія Камчатку. Американське правительство заповідає протест проти цего факту.

 

Знов наради в справі Східної Галичини!

 

З Парижа доносять, що нині (15/XI) найвисша рада коаліційна підійме наради в справі Східної Галичини.

 

Краківські почтовці грозять страйком.

 

Дня 13. ц. м. відбулися в Кракові громадні збори почтовців в справі апровізації. Зібрані загрозили страйком, коли відносини негайно не поправляться.

 

Литва і Лотва переговорюють з большевиками.

 

Правительства Литви і Лотви постановили розпочати мирові переговори з совітською Росією. Ці переговори розпічнуться 18. падолиста в Дорпаті.

 

Румунія підпише договір.

 

Під загрозою виключення з союза коаліції, заявила Румунія готовість підписати договір без жадного застереження.

 

Новий договір Польщі з Петлюрою.

 

Słowo Polskie доносить: Між польським правительством а Петлюрою прийшло до нового договору, силою котрого польскі військові і цивільні комісії можуть переходити дотеперішну демаркаційну лінію в ціли закупна поживи, збіжа, цукру і сирівців. Крім того команда польських військ дістала право висилати поза демаркаційну лінію відділи в ціли бережений доріг мостів та запевнення вивозу закуплених матеріялів.

 

Допомога Австрії.

 

Чеські дневники доносять з Відня, що найвисша коаліційна рада рішила уділити Австрії валютової позички в висоті 10 міліонів долярів місячно. Віденська кореспонденція Herzog говорить про 500 міліонів франків позички. Спротивилися цій пожичці Чеки і Югославяни з приводу, що 25 пpoц. обезпека для австрійської корони викличе раптову знижку курсу чеських корон.

 

Рух залізничий в Німечині

 

спинений без реченцево. Після останних розпорядків німецького міністерства залізниць, рух особовий обмежений і далі до мінімальної скількости перевозу.

 

Нафта і бензина для Чехів.

 

"Slovensky Dennik" доносить що чеське правительство купило в Польщі нафти і бензини за 80 міліонів корон.

 

Румуни опускають Будапешт.

 

З Будапешту доносять: Начальна команда румунських військ оголосила проклямацію, що опускає Будапешт. В проклямації говориться, що Румуни були приневолені вступити в угорську область для своєї власної оборони і що їм була чужою думка гнобити Мадярів.

 

Нова Рада

 

16.11.1919

До теми