В Ріо-де-Жанейро помер батько босанови Жуан Жілберту.

 

У віці 88 років в Ріо-де-Жанейро 6 липня помер бразильський гітарист, співак і композитор Жуан Жілберту.

 

 

В Бразилії його називали "O Mito", тобто "легенда". Був одним з найзначиміших постатей бразильської музичної сцени, шістдесят років тому став батьком стилю босанова.

 

Жуан Жілберту народився в 1931 році, в Жуазейру (штат Баїя) на сході Бразилії. Ще школярем, самостійно навчившись грати на гітарі, організував свою першу групу, а в 1950 році став солістом квінтету Garotos da Lua і перебрався в Ріо-де-Жанейро.

 

В кінці 1950-х на основі самби і джазу Жуан Жілберту виробив новий музичний стиль, що отримав назву босанова. У 1959 році він випустив першу платівку в стилі босанова, «Chega de Saudade», широку популярність отримали записані на ній композиції «Chega de Saudade» і «Desafinado» на музику Антоніу Карлоса Жобина.

 

Успіх «Chega de Saudade» закріпили альбоми «O Amor, o Sorriso e a Flor» (1960) і «João Gilberto» (1961). У 1964 році разом з американським джазовим саксофоністом Стеном Ґетцем Жуан Жілберту записав альбом «Getz/Gilberto» з гітом «Garota de Ipanema / The Girl from Ipanema». Ця пісня Антоніу Карлоса Жобіна, в якій вперше прозвучав вокал його дружини Аструд Жілберту,  стала світовим стандартом босанови, по цілому світі її придбали мільйони слухачів.

 

 

 

Дискографія Жуана Жілберту налічує близько сорока студійних і концертних альбомів, його музика звучить в таких популярних фільмах, як "Спіймай мене, якщо зможеш" (2002) Стівена Спілберга, "V як Вендетта" (2006), "Загадкове вбивство" (2019). Шість разів музиканта номінували на премію «Греммі» і двічі він її отримав.

 

Був перфекціоністом і обожнював котів. Один з них вискочив з восьмого поверху, доведений до шаленства безперервною грою свого господаря на гітарі, який вправлявся, награючи той самий твір, щоб почути його заново, заграти так, як ніколи раніше.

 

Від 2017 року боровся з хворобою і фінансовими проблемами. Помер у своєму будинку в Ріо-де-Жанейро.

 

 

 

 

09.07.2019